VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Poodří otevřeli cyklisté a vůně domácí pálenky

Bartošovice - Vpořadí už poosmé se vBartošovicích na zámku, a jeho blízkém okolí, vsobotu otevíralo Poodří. „Je to sedmý ročník, protože ten první byl nultý,“ vysvětlil místopředseda Regionu Poodří Oldřich Usvald. Součástí otevírání krajiny podél řeky Odry byly iprojížďky na raftech, cyklistické vyjížďky či návštěva záchranné stanice pro volně žijící živočichy a centrum ekologické výchovy vBartošovicích.

18.5.2008 3
SDÍLEJ:

Otvírání Poodří v Bartošovicích.Foto: Archiv/Deník

Narozdíl od předešlých ročníků Otevírání Poodří se letos udělovaly i certifikáty místních produktů. „Ze sedmi výrobců jsou dva medaři, kožedělná výroba a další,“ zmínil se Usvald s tím, že lidé mohli v průběhu dne shlédnout ukázku práce policejních psů, expozici sokolníků z Opavy či vystoupení dětí z nedaleké Studénky.

Jedním z tradičních lákadel Otevírání Poodří je finále Pooderského koštování. Letos degustátoři hodnotili třináct vzorků jabkovice a hruškovice, slivovic bylo čtrnáct. „Řekl bych, že to je přibližně stejný počet jako v minulých letech,“ naznačil Usvald. Přiznal, že letos se uvažovalo i nad tím, že čtvrtou kategorií bude nestandard. „Ale bylo by to náročné a ne všechny obce dělají becherovku, zubrovku, ořechovku. Už by to ani nebylo to pravé ořechové, jak se říká, protože dost těžko se porovnává třeba malinovice s ořechovkou,“ poukázal. Jabkovice, hruškovice a slivovice je podle Usvalda tradiční domácí pálenka a očekává se, že bude na určité úrovni. „Je škoda, že ne všechny obce dělají regionální kola. Mohla by být takřka ve všech. Na druhou stranu, kdyby všech jednadvacet obcí poslalo vzorky do každé kategorie, tak by to měli členové komisí hodně složité,“ přiznal s úsměvem.

Mezi degustátory hruškovice byl i Juraj Body z občanského sdružení Podpoľanie, s kterým Region Poodří navázal spolupráci. „Něco takového dělám poprvé v životě,“ netajil se. Raději by prý ale hodnotil slivovici. „Té se u nás pálí víc než hruškovice,“ dodal a srovnával se přitom vzorky podle vůně. „U nás se pije tvrdší pálenka, padesát, padesát dva procent. Říkáme jí ražná whisky.“

Z rozhodnutí odborných komisí nakonec vzešla jako nejlepší slivovice ta od Jarmila Hansové ze Suchdolu nad Odrou, nejlepší hruškovici má pro letošní rok Jiří Hýl z Petřvaldu a nejlepší jabkovicí se může pyšnit Vladimír Silber z Albrechtiček.

Autor: Pavel Karban

Místo události:
18.5.2008 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Den se záchranáři ve Frenštátě pod Radhoštěm přilákal řadu zvědavců.
12

OBRAZEM: Frenštátské hřiště ovládli hasiči i záchranáři

Ilustrační foto.

S bagrem a hráběmi na pstruhy. Ryb pak přibylo

Na Severce budou mít lanovou dráhu

Pokud všechno vyjde, bude Ski areál Severka prvním v Těšínských Beskydech (nepočítáme-li Javorový), kde budou mít lanovou dráhu. O její vybudování majitel usiluje už několik let. Zdá se, že by se stavba konečně mohla pohnout kupředu.

Borůvky u Pradědu mizí pod křovinořezy

Do nejvyšších partií Jeseníků vyráží v těchto týdnech parta s křovinořezy. V chráněných lokalitách sekají borůvčí.

Tragická nehoda uzavřela v pátek dálnici na Novojičínsku

Dva lidské životy si vyžádala nehoda na dálnici nedaleko obce Kujavy na Novojičínsku.

Senioři vyrazí na výlet do spřáteleného města na Slovensku

Poznávacího zájezdu do budoucího partnerského města Bánovce nad Bebravou se mohou kopřivničtí senioři zúčastnit v rámci programu Aktivní senior 2017.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení