Kotlíkové dotace jsou mezi lidmi mimořádně populární a novou techniku na vytápění ve svých domovem mají díky nim jen v Moravskoslezském kraji tisíce lidí.

Zapojují se do nich také mnohá města, která mají ve svých rozpočtech vyhrazeny peníze pro zájemce o nový kotel šetrný k životnímu prostředí.

„Máme zájem na zdravém životním prostředí, proto jsme v rozpočtu města rezervovali 800 tisíc korun na podporu domácností, které se rozhodnou vyměnit neekologické kotle za modernější a šetrnější zdroje vytápění. Kotlíková dotace může občanům uhradit, i díky příspěvku města, až 95 procent uznatelných nákladů na pořízení nového topení," řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Když se sečtou všechny poskytované příspěvky, může majitel nového automatického kotle, plynového kondenzačního kotle, kotle na biomasu nebo tepelného čerpadla bydlící na území Nového Jičína získat až 142 500 korun.

Oprava Staré pošty na Masarykově náměstí v Novém Jičíně začala před pár dny.
Oprava Staré pošty je v plném proudu

„Podle výběru kotle může žadatel obdržet až 120 tisíc korun od státu. V Novém Jičíně se dotace navyšuje ještě o 7 a půl tisíce korun, neboť jsme na seznamu prioritních území ministerstva životního prostředí. Dalších až 7 a půl tisíce korun je možné získat z krajského úřadu a stejnou částku, tedy až 7 a půl tisíce korun, nabízí i náš městský úřad," vysvětlila Jitka Krystynová z oboru majetku, rozvoje a investic novojičínské radnice.

Pro všechny zájemce o kotlíkové dotace připravilo město s krajským úřadem seminář, který se uskuteční 2. srpna (16.00) v aule novojičínské radnice.

Spolufinancováním výměny starých kotlů na pevná paliva se zabývají i v dalších městech novojičínského okresu. V Bílovci zastupitelé odsouhlasili již v dubnu, že se město připojí ke spolufinancování výměny kotlů, a to částkou 5000 korun na jednu žádost. Celková suma, kterou město chce přispět je 200 tisíc korun.

Zastupitelé Oder budou o případném spolufinancování jednat na zasedání zastupitelstva ve středu, ve Frenštátě pod Radhoštěm i v Kopřivnici budou zastupitelé rozhodovat v této věci ve čtvrtek a ve Fulneku na počátku příštího týdne.

Krajský dotační program pro občany bude vyhlášen 29. června, příjem žádostí bude spuštěn 5. září v 10 hodin. Žádosti se budou podávat elektronicky. „Výčet podporovaných zařízení je uveden v seznamu výrobků a technologií pro 2. výzvu kotlíkových dotací na adrese Státního fondu životního prostředí: https://svt.sfzp.cz," dodala Marie Machková, mluvčí novojičínské radnice.

Tesaři z firmy Teslice CZ začali v pátek 16. června 2017 s roubením "nové" chaty Libušín na Pustevnách.
Libušín se po třech letech vrací na Pustevny