Jiří Dratva patřil k Odrám a okolí neodmyslitelně. Jeho kresby zdobily titulní strany oderského zpravodaje, jeho obrazy bylo možno vidět na výstavách. Nezřídka jej člověk potkal ve Vražném, kde měl v patře tamního obecního úřadu svůj ateliér. V roce 2006 se ale tento skromný umělec odstěhoval a zmizel z povědomí místních obyvatel. „Osud to tak napsal, že jsem musel změnit celý svůj život, a zavál mne do Ostravy-Poruby, kde teď působím a tvořím. Více mých přátel se divilo té změně prostředí, ale já jsem zažil podstatnou změnu už před čtyřiceti lety. Tehdy jsem se z Luhačovic, kde jsem prožíval dětství a mládí, přestěhoval do Oder. Tam jsem pobýval tři desítky let. A rád se sem vracím," poznamenal Jiří Dratva.

Přestože na jeho obrazech je možno spatřit krajinářské prvky, on sám o sobě tvrdí, že není klasickým popisným krajinářem. „Ale je pravda, že hodně čerpám z krajiny a hlavně zdejšího prostředí. Vražné, Hynčice, Emauzy, to mě hodně oslovuje. Prožíval jsem tady nejkrásnější období ve svém životě, a proto se sem rád vracím," pokračoval Jiří Dratva.

Na oslavách 190. výročí narození Johanna Gregora Mendela se neobjevil jen tak náhodou. Přesně na den Mendelových narozenin totiž Razítko, které se dávalo jen v uvedený den.bylo možno v jeho rodném domě sehnat dopisnici se známkou České pošty s vyobrazením Mendelova portrétu a razítko s portrétem slavného genetika. Razítko se tisklo pouze 20. července a jeho autorem je právě Jiří Dratva. „Oslovil mě zdejší starosta. Vlastně to navazuje na mou vernisáž výstavy obrazů, kterou tady mám do konce srpna. Jsem rád, že jsem mohl starostovi vyhovět. Portrét Mendela, který jsem vytvořil, jsem věnoval obci, jako vděk za to, že jsem tu mohl pobývat. Jsem tady silně zakódovaný a rád se tady vracím," řekl upřímně Jiří Dratva.

Na jeho výstavě v Mendelově rodném domě v Hynčicích lze, kromě portrétu J. G. Mendela, spatřit také tváře Sigmunda Freuda, Franze Kafky, Karla Kryla a Jana Zajíce z Vítkova, studenta, který se v roce 1968 upálil na protest proti tehdejším událostem. „Ten obraz nebyl nikdy vystavený, na jeho zadní straně je navíc originální parte z té doby. V každém případě bych ten obraz rád někomu ve Vítkově věnoval, bud tamnímu gymnáziu nebo obci. Je to smutná záležitost, a on tam patří," uzavřel Jiří Dratva.