Prázdniny se pomalu blíží ke konci. Města i obce na Novojičínsku chtějí o dva dny odložený začátek školního roku pořádně oslavit, proto pořádají o víkendu mnoho zajímavých akcí. Slavnosti jsou však ohroženy nepřízní počasí, která má o víkendu panovat.

Předpovědi na sobotu totiž nejsou příjemné. „V noci na sobotu bude zataženo s deštěm, během dne většinou oblačno, místy občas déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem sedmnácti až jednadvaceti stupňů Celsia," uvedl na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu meteorolog Zbyněk Návrat.

Některé akce, které byly na teplém počasí přímo závislé, už byli pořadatelé nuceni zrušit. Ve čtvrtek odvolali organizátoři druhý ročních vodních hrátek v Sedlnicích. „Zrušili jsme vodní hrátky, protože v sobotu má být jen sedmnáct stupňů. Dnes jsme měli nakupovat ryby, a protože předpověď je špatná, do vody by nikdo nevlezl. Měli jsme nachystaný krásný program, ale bez tradičního přechodu lávky to nemá smysl dělat," uvedl jeden z organizátorů akcí v Sedlnicích, Josef Odstrčil.

Menší počet návštěvníků, a hlavně méně vypitého piva, hrozí kvůli nepřízni počasí také Štramberku, kde přichystal městský pivovar pivní slavnosti. Organizátor však akci zatím neruší. „Program zahájí v jedenáct hodin kapela Cizinci, čtyři další kapely budou hrát až do osmi večer. Přestávky chceme vždy vyplnit nějakou pivní soutěží, například kdo vypije nejrychleji půllitr piva," popsal program provozovatel městského pivovaru ve Štramberku David Šubjak. Pořadatelé chtějí lidi nalákat také na ochutnávku netradičních druhů zlatého moku. „Máme slíbený příjezd asi osmi malých pivovarů, každýbudemítvícedruhůpiv. Návštěvníci se tedy mohou těšit na bohatou nabídku, včetně ovocných piv, které oceňují hlavně ženy," dodal provozovatel pivovaru.

Na hradě Starý Jičín je pro návštěvníky připraven celovíkendový program pod širým nebem. O případném zrušení akce by pořadatelé rozhodli až v den konání a donutilo by je k tomu jen velmi nepříznivé počasí s deštěm. „Počasí si nekoupím. Akce je naplánovaná, ale v případě, že bude pršet a šermířům by zrezivěly plechovky, tak nebude. Uvidíme na místě. Reagujeme pružně, takže akci můžeme zrušit hodinu před zahájením," vysvětlil kastelán hradu Arnošt Pokorný. Návštěvníci Starého Jičína se mohou v sobotu těšit na setkání válečných motoveteránů, v neděli se jim pak představí skupiny rytířského šermu.

Na poslední prázdninové akce se chystá i několik dalších novojičínských obcí. Například v Lukavci přivítají děti školní rok diskotékou, zumbou, ale také vystoupením psích šampionů, večer protančí lidé ve Fulneku, kde pořadatelé domluvili tanečníky a vystoupení žongléřů. Obyvatelé Pustějova oslaví v sobotu den obce a Libhošťané si pochutnají na guláši při gulášových slavnostech. Jak však s kartami zamíchá počasí a které oslavy jeho nestálá hra ohrozí, je zatím ve hvězdách.

EVA ŘEHÁKOVÁ