Oheň spolykal veškeré vybavení domácnosti Mikulenkových. Zbylo jim jen to, v čem spali.

Oheň spolykal veškeré vybavení domácnosti Mikulenkových. Zbylo jim jen to, v čem spali.

Oheň spolykal veškeré vybavení domácnosti Mikulenkových. Zbylo jim jen to, v čem spali.

Oheň spolykal veškeré vybavení domácnosti Mikulenkových. Zbylo jim jen to, v čem spali. Foto: Deník/Adam Knesl

Obvodové zdi, základy krovu střechy, zčernalé zbytky naznačující, že to, co dnes vypadá jako zuhelnatělá torza, bývalo dříve vybavením lidského obydlí. A také všudypřítomný štiplavý zápach. To je vše, co zbylo rodině Mikulenkových z jejich domova v Žilině, místní části Nového Jičína. Před dvěma týdny jim ho sebral požár.

Za katastrofou, která se může stát komukoliv z nás, přitom stojí obyčejný mražák. Právě ten, zapojený do prodlužovací šňůry, zapříčinil požár, který „spolykal" rodinný dům i přilehlou stodolu. Stačilo přitom málo a rodina přišla nejen o střechu nad hlavou a veškerý majetek, ale také málem o život. „Vše napovídá tomu, že to chytlo od mrazáku, respektive od spoje s prodlužovačkou. Kdyby nebylo pohotového souseda, tak už tady asi nejsme," vzdychl pan Mikulenka. Vzápětí se v myšlenkách vrátil k osudné noci. „Hořet muselo začít tak mezi jednou a druhou ráno ve špajzce, kde mrazák stál. Ještě kolem půlnoci jsme totiž byli vzhůru, protože jsem domů přivezl syna z odpolední. Když se osprchoval a navečeřel, šli jsme spát," popsal události předcházející ničivému ohni zoufalý majitel.

Jen o pár chvil později jeho i další členy rodiny vzbudily rány. Byl to soused z vedlejšího domu. „Ten se probudil, protože slyšel praskání dřeva. Podíval se z okna a viděl, že hoříme. Okamžitě proto vyběhl ven a začal bouchat na okna, čímž nás vzbudil a vlastně zachránil," řekl se slzami v očích pan Mikulenka. Oheň se v rodinném domě velmi rychle rozšířil a co víc, zasáhl také přilehlou stodolu. V té, bohužel, uhynula domácí zvířata, která Mikulenkovi chovali. „Byly tam krůty, slepice a pár prasat. Bohužel vše se seběhlo tak rychle, že než jsme stačili zareagovat, zvířata se udusila," řekl Mikulenka. Jediným tvorem, kterého se podařilo dostat z plamenů, byl malý francouzský buldoček jménem Mája. Toho majitelé stihli z hořícího domova vynést.

Přestože hasiči dělali, co mohli, z rodinného domu, který navíc nebyl pojištěný, zbylo jen torzo. Rodině nezbylo nic než to, v čem spali. Na pomoc proto okamžitě přispěchali sousedé. U jedné z žilinských rodin Mikulenkovi zatím našli dočasné útočiště. „Teď přežíváme u sousedů. Pomohla nám místní rodina Zimuových. Jsme za to moc vděční, protože přispěchali hned ráno po požáru," potvrdil pan Mikulenka. Také město nabídlo pomocnou ruku. „V prvé řadě zařídilo kafilérku pro uhynulá zvířata a potom také kontejnery, ať máme kam dát suť a tašky z toho, co zbylo. Jak městu, tak sousedům a známým jsme neskonale vděční. Přišla jich za námi spousta, všichni se nám snaží pomoci, jak jen se dá, což je v dnešní době obdivuhodné," řekl vděčně majitel vyhořelého domu.

Nabídnutí dočasného azylu pomoc sousedů a obyvatel Žiliny neskončila. Tamní osadní výbor se rozhodl uspořádat sbírku. Přestože zatím není kvůli chybějícímu povolení kraje oficiální, lidé pomoci mohou. „Od pondělí tohoto týdne je u nás v textilu u Perútků kasička, kterou si pan Mikulenka osobně zapečetil. Lidé mu do ní mohou přispívat," potvrdil informaci předseda žilinského osadního výboru Jaroslav Perútka a pokračoval: „Když se nějaký obnos vybere, dám panu Mikulenkovi vědět. Společně pak kasičku otevřeme, sepíšeme, kolik v ní bylo peněz, a bude. Neofi ciálně to tak bude mezi místními a známými fungovat. Přeci nebude čekat měsíc, když ti lidé potřebují pomoci teď hned."

Zatím mohou lidé pomoci hlavně fi nančním příspěvkem. Věci Mikulenkovi nemají kam uskladnit. „S jinou pomocí je to ošemetné. Sice jsme o ní uvažovali, ale je fakt, že rodině nezbylo vůbec nic. Zachránili je sousedi, kteří si je k sobě vzali a nabídli jim malinkatý vybavený byteček. Takže věci teď akutně nepotřebují," vysvětlil předseda osadního výboru s tím, že Mikulenkovi se navíc obávají, že by případné dary neměli kam uskladnit a museli je nechat venku na dešti nebo mrazu. „Což samozřejmě nechtějí," dodal Jaroslav Perútka. Pokud byste i vy chtěli rodině Mikulenkových pomoci, kontaktujte žilinský osadní výbor na telefonním čísle 608 830 172 nebo přímo pana Mikulenku na čísle 602 739 348. Snad se rodina dočká alespoň zčásti klidných svátků.

Oheň spolykal veškeré vybavení domácnosti Mikulenkových. Zbylo jim jen to, v čem spali. foto: ADAM KNESL

Z rodinného domu pana Mikulenky zbyly jen obvodové zdi a štiplavý zápach připomínající, co se před dvěma týdny v Žilině stalo.