Dnes o tom informovala mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

„Na záznamu z kamerového systému jsme dohledali, že hořet začalo v pátek krátce po 23. hodině. My jsme to zjistili však až dneska ráno, když jsme přišli do práce," vysvětlila Renáta Domoráková, vedoucí novojičínské městské knihovny. Podle ní nebyl oheň naštěstí až tak devastující, poničil pouze jedny zárubně dveří a po několika minutách se samovolně uhasil. Zajímavostí je, že si ničeho nevšimli ani návštěvníci sobotní akce, jež se uskutečnila v čajovně nacházející se v suterénu této budovy.

Největší škodu, podle prvotních odhadů za téměř 600 tisíc korun, však napáchal kouř a černé saze. „Zatím nevíme, jestli nám prach neponičil počítače a ani to, jestli zachráníme všechny knihy, které jsou černé od sazí," doplnila vedoucí knihovny s tím, že zasažené prostory musí vyčistit, vymalovat a výměnu čeká také zničený koberec.

V nedávné době prošla historická budova, v níž knihovna sídlí, další etapou rekonstrukce, během níž se stavbaři zaměřili zejména na obnovu její fasády. Tu však požár, jehož příčinou byla podle dostupných informací zřejmě závada na elektroinstalaci, naštěstí nijak neponičil.