Ačkoliv mrazy povolily, počasí, které během února panovalo a následné problémy s tvrdou promrzlou půdou způsobily zpoždění stavebních prací, a to v rozsahu minimálně jednoho měsíce. Kdy se stavaři do Lubiny vrátí, zatím není jisté. „Kdy začneme, se neví. Záleží to na tom, jak se bude postupně oteplovat. Půda je promrzlá až do hloubky šedesáti centimetrů, místy dokonce do devadesáti centimetrů pod povrchem. S tím si neporadí ani speciální technika. Hrozí poškození strojů i protržení kabelů,“ vysvětlil hlavní manažer projektu Jaroslav Krajča.

Během výpadku ale ani zhotovitel, správce stavby či projektanti nezaháleli. Čas věnovali kontrolám a kompletaci dokladové části, navíc probíhaly tlakové i kamerové zkoušky a geodetická zaměření dosud provedených úseků. Místostarosta města Kopřivnice Jaroslav Šula navíc potvrdil, že se provádělo dosypávání výtluků na komunikacích a došlo k úpravě vozovky. „V okamžiku, kdy se opět naplno rozjedou práce, bude harmonogram postupně aktualizován. Ale je nám jasné, že nás bude zmrzlá půda ještě hodně trápit,“ dodal místostarosta.

Nová kanalizační síť je v Lubině budována v rámci projektu Odkanalizování vybraných měst a obcí regionu Novojičínska, za kterým stojí Svazek obcí regionu Novojičínska. Stavba víc než 52 kilometrů dlouhé kanalizace byla zahájena 15. června 2011.

Napojeno na ni bude téměř pět tisíc obyvatel na území Mořkova, Životic u Nového Jičína, Kopřivnice a Nového Jičína. Stavba bude stát téměř 318 milionů korun bez DPH a významně přispěje ke zlepšení životního prostředí.