Od roku 2012 byl v pátrání šestačtyřicetiletý muž z Nového Jičína, který se vyhýbal nástupu do vězení.

Jakmile si převzal dopis, že má jít za své podvody za mříže, okamžitě vycestoval do zahraničí. To mu vycházelo až do letošního jara, kdy ho dopadla venezuelská policie a tento měsíc byl deportován zpět do České republiky.

„Nakonec pomocí operativního šetření místních kriminalistů byl zadržen venezuelskými policisty na ostrově Margarita v Karibském moři," potvrdil novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes.

Aktuálně kriminalisté pátrají přibližně po stovce osob s vazbou na okres Nový Jičín a u bezmála třiceti jsou si jisti, že se ukrývají za hranicemi. Kde přesně je však předmětem vyšetřování. To trvá někdy měsíce, často je to ovšem běh na dlouhou trať a dopadnout se dotyčného podaří až po několika letech.

Utíkal 15 let

Za vše mluví případ pětačtyřicetiletého podvodníka z Frenštátu pod Radhoštěm, který utekl před spravedlností již v roce 2000 a byl zadržen po patnácti letech u severních sousedů v Polsku a následně vydán zpět do své domoviny.

„Počet osob, po kterých novojičínští policisté každoročně pátrají, se pohybuje v rozmezí řádově desítek až stovek osob. Důvody jsou různé, od zjištění pobytu pohřešovaných osob přes ty, co se vyhýbají nástupu výkonu trestu po pravomocném odsouzení osob, až po ty, jejichž nalezení je potřebné k objasnění protiprávních jednání," vysvětlil Petr Gřes.

Všechny osoby v pátrání, nejen novojičínské policie, jsou uveřejňované, včetně fotografie, v policejní databází na internetových stránkách Policie ČR. Často kriminalisté spolupracují s veřejností i médii, zejména jedná-li se o aktuální pátrání po pohřešovaných osobách, či dětech v ohrožení. Pokud má nějaký občan informace k hledaným osobám, mohou je sdělit kdykoliv na policejním oddělení, nebo telefonicky na čísle 158.