Nejvíce času strávili předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministři Lubomír Zaorálek, Jan Mládek a Martin Stropnický s hejtmanem kraje Miroslavem Novákem v Tatra Defence Vehicle, což je první nový výrobní podnik speciální techniky, který v České republice od roku 1993 vznikl.

Po slavnostním přestřižení pásky k oficiálnímu uvedení nového výrobního podniku do provozu se ujal slova premiér Bohuslav Sobotka.

„V minulosti Tatra zažila velmi složité období při opakovaných pokusech o privatizaci. Stát musel občas zasáhnout a pomoci. Byl jsem tady krátce poté, kdy současní akcionáři převzali tuto automobilku. Tehdy jsem odjížděl s velmi pozitivním očekáváním a jsem rád, že teď zhruba po dvou letech, kdy jsem tu opět přijel, se ta očekávání naplnila.

Tatra je opět v provozu. Prodává, rozšiřuje svou činnost a zaměřuje svůj areál i pro produkci, která se týká obranného průmyslu," řekl mimo jiné premiér, jenž také poděkoval současným i minulým zaměstnancům podniku a jeho vedení.

Ministr obrany Martin Stropnický premiéra doplnil, že v Kopřivnici je dnes jeden z podniků, které jsou pro armádu strategické. „Potřebujeme s vámi mít rovné, férové partnerství. Používáme tisíce tatrovek s nejrůznějšími nástavbami a v nejrůznějších verzích.

Není důvod pro to, abychom se rozhlíželi někde jinde, nebo dokonce v zahraničí, když disponujeme tímto produktem, který je domácí a zahraniční trhy dobývá," sdělil Martin Stropnický, jenž vyzdvihl, že je nezanedbatelné, že v České republice po 23 letech vzniká takový podnik jako je Tatra Defence Vehicle.

Poté, co hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák ujistil, že kraj bude Tatru v jejich dalších aktivitách podporovat, představil nový podnik předseda představenstva společnosti Tatra Trucks Petr Rusek. Kromě výroby obrněných vozidel Pandur II 8x8 podnik vyrábí ve spolupráci se společností Tatra Trucks vozidla Titus 6x6, o které má armáda rovněž velký zájem.

„Provádíme rovněž generální opravy a modernizace tanků a aplikace speciálních nástaveb na automobilní techniku," uvedl mimo jiné Petr Rusek.

Po prohlídce výrobních prostor členové vlády i s doprovodem odjeli do šenovského podniku Varroc Lighting Systems. Kolem 17. hodiny se pak na Masarykově náměstí v Novém Jičíně uskutečnilo setkání premiéra Bohuslava Sobotky s obyvateli a návštěvníky města.