Již potřetí navštíví Novojičínsko prezident Miloš Zeman. Během svých minulých návštěv zavítal do Kopřivnice či do Fulneku a dvakrát se podíval do kopřivnické automobilky Tatra Trucks, a. s.

Více se dočtete
v dnešním tištěném vydání Novojičínského deníku.

Návštěvu Novojičínska zahájí dnes, ve čtvrtek 24. září po poledni ve společnosti VOP CZ v Šenově u Nového Jičína, jež patří k největším opravárenským podnikům v České republice.

„Pan prezident se zde setká s vedením společnosti, uvidí robotické vozidlo Taros bez řidiče či opravený tank T 72," uvedl Petr Bohuš, mluvčí společnosti. Poté se Miloš Zeman sejde se zaměstnanci v montážní hale a dostane dárek. „Je to překvapení, které však souvisí s činností podniku," doplnil Petr Bohuš.

Láhev slivovice

Pro Šenov u Nového Jičína je dnešní návštěva významná událost. Obec totiž bude hostit již druhou návštěvu prezidenta ve své historii. „Naposled ji navštívil prezident republiky v roce 1999, tehdy to byl ještě Václav Havel," přiblížil starosta obce Karel Třetina, jenž prozradil, že kromě suvenýrů s logem obce dostane prezident i láhev slivovice.

Miloš Zeman se poté se svým doprovodem přesune do Kunína, kde poobědvá v zámecké restauraci U Dobré hraběnky. Co bude mít k obědu, je však prozatím tajemství. „Zatím nebudeme nic prozrazovat," řekla Deníku provozovatelka restaurace Pavla Hruškovská.

Dagmar Novosadová, starostka obce, se však s Milošem Zemanem nesetká. „Bylo mi řečeno, že pan prezident přijede do Kunína pouze na oběd a tiskovou konferenci a není to oficiální návštěva obce," konstatovala kunínská starostka.

Poprvé v historii

Pro obec to ale bude první prezidentská návštěva v historii. „Kunín navštívil akorát po povodních tehdejší premiér Jiří Paroubek," dodala Dagmar Novosadová.

Kunínský zámek, v jehož sále se uskuteční závěrečná tisková konference, se na dnešní návštěvu pilně připravuje.

„Ve středu byla na zámku velká brigáda. Zaměstnanci České spořitelny z Nového Jičína měli Den Charity, tak nám pomohli umýt okna a uklidit veškeré prostory, kde se návštěva bude pohybovat. Nyní se vracíme ze zahradnictví v Jerlochovicích s květinovou výzdobou. Vezeme dvanáct buxusů a další květiny a až do večera budeme chystat prostory," prozradil včera dopoledne kastelán zámku Jaroslav Zezulčík s tím, že Miloš Zeman je první hlavou státu, která zámek navštíví.

Návštěva prezidenta republiky v Moravskoslezském kraji skončí dnes v 16 hodin, poté by měl Miloš Zeman odletět z kunínského hřiště zpět do Prahy.