Po návštěvách Kopřivnice, Fulneku či Frenštátu pod Radhoštěm z minulých let se tentokrát hlava státu podívá do Studénky a do Nového Jičína.

Konkrétně do Studénky dorazí prezidentská kolona v čele s Milošem Zemanem hned v úvodní den svého několikadenního putování po moravskoslezském regionu, tedy dnes v pozdějších odpoledních hodinách.

Podle slov starosty Studénky Lubomíra Šobicha se na návštěvu prezidenta nijak speciálně nepřipravovali.

PO KLAUSOVI VE STUDÉNCE I ZEMAN

„Připravujeme se asi jako každý, abychom to zvládli v pořádku. Doufám, že nám alespoň trochu vyjde počasí, protože kromě debaty ve vestibulu městského úřadu máme také mítink na náměstí,“ uvedl včera Deníku Lubomír Šobich a dodal, že prezidentskou návštěvu nebude město vítat poprvé.

„Už jsme tady měli pana Klause, takže bychom to měli zvládnout,“ podotkl studénecký starosta.

Prezident Miloš Zeman
Prezidentská návštěva v kraji. Kdy a kde se Miloš Zeman setká s občany?

Během své zhruba devadesátiminutové návštěvy Studénky se Miloš Zeman nejprve setká se starostou Lubomírem Šobichem a poté i s dalšími představiteli města v prostorách radnice. Zhruba v 17.30 hodin by se měl i s doprovodem přesunout na náměstí Republiky.

Tam bude po úvodním slovu studéneckého starosty a po pozdravech hejtmana Moravskoslezského kraje Iva Vondráka a prezidenta Miloše Zemana prostor také na krátkou diskuzi s místními obyvateli. Svou návštěvu krátce po 18. hodině završí hlava státu podpisem do pamětní knihy města a dekorováním praporu Studénky pamětní stuhou prezidenta republiky. Chybět nebude ani předání daru města.

A co si Miloš Zeman ze Studénky na památku odveze? „Dlouho jsme uvažovali, co vybrat, nakonec jsme se rozhodli pro klasiku v podobě českého skla. Existuje teď nějaká nová metoda leptání nebo broušení do skla, takže máme na skleničkách vybroušený celý zámek Studénky,“ prozradil starosta města. Co se týče občerstvení, prezident prý žádné speciální přání neměl.

SLAMÁK Z TONAKU NA VOLNÝ ČAS

O den později pak prezidentská kolona dorazí krátce po poledni do Nového Jičína.

„Pan prezident vyslovil přání, že by se rád setkal se zástupci města a významnými osobnostmi Nového Jičína a pak by rád diskutoval na náměstí,“ sdělila Deníku Marie Machková, mluvčí města.

Na Masarykově náměstí by se měl Miloš Zeman objevit krátce před 13. hodinou, před ním vystoupí pěvecký sbor Ondrášek pod vedením sbormistra Josefa Zajíčka. Oproti Studénce, v Novém Jičíně na radnici příliš dlouho řešit pozornost pro hlavu státu nemuseli.

„Pan prezident dostane dar v podobě slaměného klobouku vyrobeného místní společností Tonak a věříme, že si ho užije ve dnech volna,“ dodala mluvčí.

Dny NATO 2016. Ilustrační foto.
Dny NATO: Saúdští sokoli, nové vrtulníky i obrněnce