Černí, hnědí, šedomodří, i zcela nazí, bez srsti. Hlavně ale všichni s pořádně dlouhými ocasy a ostrými řezáky. Většina jich pospávala na závěsných lehátkách, takzvaných hamakách, v klecích. Řeč je o potkanech, tvorech, kteří většinu lidí odpuzují. V Příboře se však sešli ti, kteří milují jak potkany, tak třeba myši. „Je to již třetí výstava myší a poprvé jsou tady i potkani,“ sdělila jedna z organizátorek výstavy, Zuzana Karasová.

Na výstavě myší si návštěvníci mohli prohlédnout asi třicet exponátů různých variant srsti, jak praví jejich chovatelé. K vidění tak byly myši, kterým se říká modré, červené nebo i siamské. Některé byly srstnatější, jiné bezsrsté. Právě takové chová Zuzana Karasová. „Baví mě ta nenáročnost. Nepotřebují moc místa, člověk je nemusí venčit, nevyžadují žádné složité krmení. Oproti křečkovi je myš společenštější. Když je třeba krmím, hned přiběhnou. Připadnou mi přátelštější a zvědavější,“ vysvětlila svůj zájem o hlodavce, které jinak lidé doma vidí neradi, Karasová.

Výstavu potkanů ve vedlejší místnosti organizovala Barbora Veselá z Ostravy. Nahlášenou měla necelou stovku exponátů, nakonec se jich sešlo téměř osm desítek. „Zájem o to docela je. Chodí lidi, kteří o potkanech něco vědí a chtějí poradit, jiní se jen tak zajímají, co to vlastně chce,“ uvedla Veselá.

Sama kdysi chovala potkany šest let. „Pak jsem toho nechala, ale pořád mi chyběli. Měla jsem v srdci velké prázdno a náhodou jsem zjistila, že existují potkani s průkazem původu, tak jsem se k tomu vrátila,“ pousmála se Veselá a dodala, že nyní potkany chová již tři roky ve své vlastní chovatelské stanici.

V domě, kde bydlí, má dvaačtyřicet potkanů. Má je ve speciálně upravené bývalé kotelně a jeden pokoj v bytě vyhradila pro chovné samice a mláďata. „Potřebuji hlídat jejich váhu, zdravotní stav a další věci,“ pokračovala chovatelka, která se, jak řekla, soustředí hlavně na varianty modré barvy.

Barbora Veselá souhlasí s tím, že chov potkanů je v poslední době módou. „Ale kdo má rád psy, tak musí uznat, že toto je na hodně podobném principu. Potkan je společenský, přizpůsobivý a velmi inteligentní. Je zajímavý i tím, že si na člověka vytvoří sociální vazbu, že chce s člověkem být. V podstatě si ho zařadí do své skupiny kamarádů. Potkani už se dnes dokonce používají pro terapii u seniorů,“ popsala velkého hlodavce Veselá s tím, že jako zvíře je potkan k chovu nenáročný na čas. „Pokud máte dva až tři, musí být stejného pohlaví, aby si spolu sami vyhráli,“uzavřela.