Piaristický klášter je největším objektem Městské památkové rezervace Příbor. Jeho přilehlá, přes tři sta let stará přilehlá zahrada se možná dočká zkrášlení. Zda se prostranství o rozloze téměř pěti a půl tisíce metrů čtverečních dočká úprav, závisí na dvou okolnostech. „Jedna věc je vydané stavební povolení, které by nemělo být problém v letošním roce zabezpečit. Druhá, ale složitější věc je sehnat finanční prostředky,“ přiznal Jaroslav Šimíček, vedoucí odboru územního plánování a rozvoje na Městském úřadě Příbor. Radnice se proto snaží zapojit do programu nadace Proměny, která podporuje projekty zaměřené na městskou krajinu. Výhodou je získání až devadesáti procent vynaložených nákladů. Ovšem příborský projekt musí obstát v konkurenci všech ostatních, neboť nadace Proměny podpoří každý rok jen jednu akci. Vyloučeny nejsou ani unijní granty, ale momentálně není vypsán ani jeden vhodný program. To se ovšem může změnit.

Jak přiznává Jaroslav Šimíček, současný stav zahrad je stejný již několik desítek let a pro veřejnost nejsou nijak atraktivní. Navíc jsou využívané i pro stavební práce probíhající ve vnitřních prostorách kláštěra. „Cílem je udělat z toho spíše komornější prostředí, pro oddech veřejnosti. Nešlo by o park, jaký máme například za kulturním domem, kde se pořádají i větší akce,“ přibližuje plány vedoucí odboru. Navržený projekt počítá s tím, že se stane zónou s třemi zahradami – horní, dolní a bylinkovou. „Zahrada by měla mít dva vstupy, z ulice Lidická i ulice Karla Čapka kolem stařičkého malého domu. Původně byl domek určen ke zbourání, ale už teď je jisté, že zůstane zachován. Dotvoří tak příjemnou atmosféru vstupu i historický, a přesto moderní, ráz zahrady,“ doplnila Irena Nedomová z místní televize.

Dobrou zprávou je, že rozpracovanou studii ve většině bodů odsouhlasil Památkový ústav Ostrava. Pokud by se podařilo sehnat peníze, a jde o částku nad 10 milionů korun, tak v nejoptimističtějším scénáři by se mohlo začít na revitalizaci zahrad v druhé polovině příštího roku. „Rok 2013 je ale reálnější,“ poznamenal Šimíček.

Příborská radnice naplánovala na pondělí 11. dubna k úpravě venkovních prostor piaristického kláštera setkání s veřejností. „Lidé zde budou seznámeni s představami města o budoucím využití zmíněného areálu. Dozvědí se, jaký je aktuální stav příprav realizace a bude jim také představen navržený projekt,“ dodala Irena Nedomová. Na setkání, které začíná v 17.30 hodin v malém sále kulturního domu, byli pozvání také majitelé přilehlých nemovitostí.

Oprava největší příborské památky začala již v roce 1992 a letos se dostala do poslední fáze. Na barokním klášteře dojde k rekonstrukci fasády vnitřní části budovy a zdobit je budou sgrafita a pokud vyjde plán města, tak i konstrukce s popínavými rostlinami.