Nové pojmenování ulice v Kopřivnici, veřejná soutěž na logotyp symbolizující významné výročí Nového Jičína a teď název opravené části příborského kláštera. To jsou ve stručnosti vyjmenované poslední tři případy, kdy radnice v okrese dávají prostor občanům ke kreativitě.

Je to pár dnů, co visí na webových stránkách města Příbor anketa, ve které je možné hlasovat o budoucím názvu jedné z dominant města. Ke čtyřem nabízeným možnostem může další návrh podat kdokoliv, nápady se však na radnici zatím nehrnou. Respektive vůbec. „Bohužel, zatím ještě nepřišel žádný návrh," připustila ve čtvrtek Deníku Iveta Busková z městského úřadu. Zatím jsou tak ve hře pouze tyto možnosti: refektář, komunitní centrum, kongresové centrum, společenské centrum, s tím, že největší počet hlasů ke čtvrtečnímu odpoledni získal refektář. Kladně se k němu vyjádřilo 59 procent hlasujících, kterých však bylo zatím pouhých dvaatřicet.

Navrhněte logotyp

Podpořit jeden z návrhů nebo nějaký připojit mohou návštěvníci webu a zájemci do pátku 16. listopadu (na e-mail: buskova@mesto-pribor.cz). „Radnice k nim bude přihlížet, proto jsme tuto anketu vyhlásili," dodala Iveta Busková. Oficiální název dostane západní křídlo piaristického kláštera, které bude sloužit ke společenským akcím, svatebním obřadům, koncertům, výstavám a podobně. Ve čtvrtek také poprvé zasedali v přednáškovém sále místní zastupitelé, jež tak po dlouhých letech opustili na dohled stojící kulturní dům.

Přihlásit se do veřejné soutěže mohou stále také kreativci, kteří navrhnou logotyp města u příležitosti 700 let města Nový Jičín. Autora vítězného návrhu čeká mimo jiné odměna pět tisíc korun. Jak včera informovala Deník mluvčí městského úřadu Marie Machková, doposud došel na radnici pouze jeden návrh. „Nicméně návštěvnické centrum registruje větší počet telefonátů, kdy chtějí volající získat upřesňující informace k veřejné soutěži," dodala mluvčí. Uzávěrka přihlášek je do 2. listopadu a podrobné informace jsou k dispozici na webu města Nový Jičín.