Příbor se zúčastnil soutěže mnohokrát, sedmkrát postoupil do celorepublikového finále jako vítěz krajského kola, dvakrát, jak sdělila kronikářka města Irena Nedomová, městu vítězství uniklo jen těsně. To bylo v letech 2003 a 2013. Letos to vyšlo. Když ve Španělském sále Pražského hradu zaznělo, že titul Historické město roku 2015 získává Příbor, osmičlenná výprava z rodiště psychoanalytika Sigmunda Freuda propukla v jásot, bez ohledu na to, v jakém prostředí se právě nacházela.

„Nějaké náznaky sice byly, protože se mnou domlouvali čas na vystoupení v televizi, ale mysleli jsme si, že obvolávají všechny tři finalisty. Poté, co nás všech čtrnáct ocenili diplomy, jako vítěze krajských kol, vyzvali zástupce tří měst Jičína, Litoměřic a Příbora. Přiznám se, že když jsem slyšel Příbor, tak mi zatrnulo a padla na mě tréma," sdělil pro Novojičínský deník starosta Příbora Bohuslav Majer.

Vzpomínali na bývalého starostu

Příborský starosta také vzpomenul svého předchůdce, loni zesnulého Milana Strakoše. „Je to i jeho velká zásluha. On tomu dal ten trend a určitou strategii. My teď navazujeme zahradami piaristického kláštera," doplnil Bohuslav Majer.

Podobné pocity jako starosta prožívala při vyhlášení také místostarostka Příbora Dana Forišková. „Byla jsem napjatá. A když jsem slyšela P, pak ř, všechno ze mě spadlo a v ten moment jsem si vzpomněla na Milana Strakoše je to jeho zásluha. Milane, snad se na nás díváš, zasloužíš si to," řekla místostarostka krátce po vyhlášení pro příborskou televizi, jejíž redaktorka a zároveň kronikářka města Irena Nedomová připomněla rok 2013.

„Tehdy jsem byla moc smutná. Po dokončení rekonstrukce kláštera v hodnotě osmdesáti milionů korun jsme tak očekávaný titul nezískali. Zklamáni jsme byli na Hradě tenkrát všichni. Byli jsme jen kousek od vítězství mezi prvními třemi. Tehdy nám pan starosta Strakoš řekl: Nebojte se, my si jednou pro toto ocenění přijedeme. Teď si uděláme roční přestávku, přihlášku nebudeme podávat a pak bude dokončena zahrada. Pak se přihlásíme. A měl pravdu. Podařilo se zahradu revitalizovat, přihlásit a zvítězit!" míchala projevy radosti i smutku v jednom Irena Nedomová.

Titul Historické město roku 2015 získal Příbor nejen za obnovu piaristické zahrady v loňském roce, ale také za stálou péči o památky a za jejich využití. „Komise složená ze zástupců organizátorů soutěže Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, ministerstva kultury i ministerstva pro místní rozvoj a Českého národního komitétu ICOMOS ocenila také návrat k tradicím, jako jsou svěcení palem, veselení o pouti sv. Valentina, metání metel či masopoustní pruvody a další akce," doplnila Irena Nedomová.

Za vítězství v soutěži město získalo jeden milion korun, které bude investovat do památek. „Bude záležet hlavně na rozhodnutí zastupitelů města, kam ty peníze půjdou. Myslím si, že něco z toho by mohlo jít na příborskou faru a část na varhany v kostele svatého Valentina," uzavřel starosta Příbora Bohuslav Majer.