Řeč je například o změření krevního tlaku, tělesného tuku nebo výšky a váhy, ze kterých se stanovuje takzvaný BMI body mass index. „V případě naměření abnormálních hodnot se lidé budou moci poradit ohledně svého zdravotního stavu přímo na místě s odborníky. Ti doporučí, jak změnit svůj životní styl a žít zdravěji," vysvětluje hlavní sestra novojičínské nemocnice Marie Jurošková s tím, že na páteční akci budou přítomny také nutriční terapeutky, které pomůžou případným zájemcům s vytvořením nového jídelníčku.

Kromě toho budou k dispozici odborné konzultace na téma prevence rakoviny prsu a tlustého střeva, která patří mezi nejčastější nádorová onemocnění nejen na severní Moravě. „Vše se bude točit kolem zdravého životního stylu. Nebudou proto chybět ani ukázkové cviky, které pomohou od bolesti zad, nebo ukázka severské chůze, která je dnes mezi milovníky procházek stále oblíbenější," doplňuje hlavní sestra.

Akce se uskuteční v pátek 11. října od 13.00 hodin. Nemocnice pro tento den zajistila hlídání pro nejmenší v podobě dětského koutku a také centrální parkoviště, na kterém budou moci návštěvníci akce zaparkovat zdarma. Jak připomíná mluvčí holdingu Agel, který má druhým rokem nemocnici od kraje v pronájmu, smyslem všech bezplatných vyšetření je nejen představit nemocnici široké veřejnosti, ale hlavně přispět k prevenci a včasnému záchytu závažných onemocnění. „Lidé často ani netuší, jaký tlak mají. Právě při této příležitosti mohou tyto informace získat a poradit se přímo s odborníky," vysvětluje Marie Jurošková a dodává, že mnoho lidí dnes prevenci stále podceňuje. „Dokud nenastanou komplikace, převážná část lidí si vůbec nemusí všimnout, že nastal nějaký problém," varuje hlavní sestra.