Záležitost týkající se vysílání zpravodajství z Frenštátu pod Radhoštěm se objevila hned v úvodu zasedání zastupitelů Frenštátu pod Radhoštěm, které se konalo před několika dny. Starostka města Zdeňka Leščišinová zmínila, že nový zastupitel Čestmír Mikeska podal návrh, aby byl do programu zasedání nově zařazen bod o rozšíření televizního zpravodajství města a on-line vysílání celého jednání zastupitelstva města.

On-line vysílání

„K tomu bych chtěla poznamenat, že návrh projednala rada města, která schvaluje program zasedání zastupitelstva," uvedla Zdeňka Leščišinová a dodala, že rada města v této věci přijala usnesení.

„Rada města projednala návrh o rozšíření televizního zpravodajství města Frenštátu pod Radhoštěm a on-line vysílání z celého jednání zastupitelstva a rozhodla program jednání zastupitelstva nerozšiřovat a návrh na rozšíření televizního vysílání řešit v souvislosti s ukončením smlouvy o dílo na externí zajištění televizního vysílání v příštím roce," citovala starostka Frenštátu pod Radhoštěm z usnesení rady města.

Zároveň připomněla, že dodavatel zpravodajství toto poskytuje jako vítěz soutěže, na jejímž základě uzavřel s městem smlouvu s platností do 30. dubna příštího roku.

„Na tuto službu byl schválen finanční obnos, který byl smluvně ujednán. Pokud bychom nyní jednali o rozšíření ve zbývajícím období, museli bychom současně jednat o uzavření dodatku a uvolnění prostředků," upozornila starostka.

Málo kabelových přípojek

Snahy o vysílání zasedání zastupitelstva v přímém přenosu trvají ve Frenštátě pod Radhoštěm již několik let. Vždy ale skončily na tom, jak technicky zajistit, aby přenos vidělo co nejvíce obyvatel. Kabelových přípojek ve městě je totiž málo a pochybnosti byly rovněž nad přenosy pomocí satelitu nebo prostřednictvím internetové sítě.

Několikrát se ve Frenštátě pod Radhoštěm hovořilo také o obsahu a objemu zpravodajství a situace dokonce došla tak daleko, že město neprodloužilo smlouvu poskytovateli této služby, společnosti TV Beskyd, a nové výběrové řízení dopadlo tristně. Ani jedna z nabídek totiž nezískala dostatečný počet hlasů v zastupitelstvu. Hrozilo tak, že město zůstane bez vlastního televizního zpravodajství. V opakovaném hlasování, na zasedání v mimořádném termínu, zastupitelé nakonec schválili jako poskytovatele této služby opět TV Beskyd, s nímž město uzavřelo smlouvu na rok.

„V prvním čtvrtletí příštího roku se budeme muset zabývat další formou zajištění televizních přenosů a zpravodajství města," podotkla starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová.