Pořádnou díru v hospodaření Městských lesů Fulnek našla hloubková kontrola v této organizaci, kterou nařídila Rada města Fulneku. Za pomoci advokátů se více než rok doplňovaly dokumenty a dávaly se dohromady skutečnosti z doby před rokem 2011. Ukázalo se totiž, že na daních, odvodech a neplacených závazcích chybí 5,6 milionu korun.

Na bývalé vedení Městských lesů Fulnek šlo několik trestních oznámení, jenže vyšetřování se nějak dlouho vleče a vedení Fulneku má obavu, že by mohlo dojít k promlčení případné trestné činnosti v souvislosti s hospodařením ve zmíněné organizaci. Pověřilo advokátní kancelář Ondruš&Ondruš zastupováním zájmů města. Jedním z kroků je podnět ke státnímu zástupci k výkonu dozoru nad postupem policie. Město požaduje, aby se záležitostí zabývali krajští vyšetřovatelé.

„Měli jsme seznam věřitelů, kterým jsme vlastně nehradili závazky. Městským lesům od nich hrozilo soudní vymáhání, a to jsme nemohli dopustit, navíc jim narůstalo penále. Ztrátu téměř šesti milionů korun nakonec muselo uhradit z vlastní kapsy město," připomněla situaci starostka Fulneku Jana Mocová.

Byla to katastrofa…

Josef Šindelář, jenž prováděl kontrolu hospodaření městských lesů za roky 2009 a 2010, řekl, že účetnictví organizace bylo v katastrofálním stavu. „Neexistovaly zásadní vnitřní předpisy s cílem ekonomického a efektivního hospodaření, nebylo vedeno ani skladové hospodářství," uvedl příklady Josef Šindelář.

K takovým věcem už by docházet nemělo, neboť podle fulneckého místostarosty Jiřího Kvity dělá nyní město čtvrtletní kontroly, které nynější vedení města v předešlém volebním období, jako opozice, požadovalo.

Nynější vedoucí Městských lesů Fulnek Jiří Macíček uvedl, že v současné době mají lesy veškeré závazky vůči věřitelům uhrazené, organizace ale musí řešit nedostatky z minula.

V roce 2005 činila celková zásoba mýtních porostů přes 64 tisíc kubíků, přičemž navržená těžba pro příštích deset let byla ve výši více než 51 tisíc kubíků. „To je osmdesát procent veškerých mýtných zásob místních lesů. Pokud by došlo k realizaci plánu v průběhu těch desíti let, došlo by k vytěžení prakticky všech mýtných zásob v majetku a následnému dlouhodobému deficitu mýtných těžeb v budoucnosti," uvedl na posledním letošním zasedání fulneckých zastupitelů Jiří Macíček.

I proto nyní městské lesy radikálně snížily těžbu. Zatímco do roku 2010 se těžilo zhruba 5800 kubíků, v následujícím roce už to bylo 3734. V roce 2012 byla těžba již jen 2959 kubíků a letos se počítá s ještě nižší těžbou. „Naší hlavní prioritou jsou investice," uzavřel Jiří Macíček.