Už šestým rokem připravuje Městské kulturní středisko ve Frenštátě pod Radhoštěm plán kulturních akcí na rok dopředu. Tento systém totiž organizátorům přináší nejednu výhodu. Rok 2016 bude navíc pro kulturu ve Frenštátě v mnoha ohledech zásadní.

„V první řadě by se už na konci roku 2015 měl otevřít nově zrekonstruovaný dům kultury. Další výraznou událostí, která už v následující sezoně významně ovlivní dramaturgii frenštátské kultury, bude dokončení projektu Beskydské nebe Stezka Život v korunách stromů, jehož součástí je zastřešení amfiteátru na Horečkách. Díky trvalému zastřešení amfiteátru a nové turistické infrastruktuře se mohou lidé těšit na nové kulturní, sportovní a vzdělávací akce v této atraktivní přírodní lokalitě," nastínil Marian Žárský, ředitel městského kulturního střediska, jenž považuje následující rok za rok výzev.

Generální rekonstrukce

Generální rekonstrukce kulturního domu nepřinese jen větší komfort pro návštěvníky v podobě nových interiérů, ale také širší programovou nabídku. Dramaturgie se navíc bude více soustředit na využití určitých prostor pro různé akce.

„Každý sál či veřejný prostor v domě kultury bude mít v budoucnu svůj dramaturgický plán. Jde o dlouhodobější proces, ale už v příštím roce s tím chceme začít. Vedle velkého sálu, který samozřejmě patří především společenským akcím a velkým koncertům, zde máme i jiné menší prostory, které chceme využívat pro určité tipy akcí. V malém sále tak chceme ve spolupráci s knihovnou zahájit pravidelná autorská čtení. V bývalém klubu kitchen, který byl dlouhodobě nevyužívaný, vznikne komorní music klub, který si vezmou dramaturgicky na starost učitelé ZUŠ Frenštát. Pokud se vše podaří, tak nově by měla být také vybavena Výstavní síň Albína Poláška. Velmi atraktivní prostředí nabídne prostor městské knihovny," popsala využití Lenka Krestová, dramaturgyně kulturního střediska. Zátěžovým testem pro opravený kulturák by měla být již plesová sezona na začátku roku.

Místní kino sice na větší rekonstrukci stále čeká, prozatím však bylo vybaveno novou moderní technikou, která zvýší kvalitu služeb kina,jež bude sloužit také jako multifunkční sál.

Zastřešený amfiteátr

Nově zastřešený amfiteátr na Horečkách nabídne příští rok desítku kulturních a společenských akcí, jako je Horečky fest, svátek dřeva, galakoncert Večer muzikálových hvězd. Přibudou akce, na kterých se bude organizačně podílet Centrum volného času Astra.

„Rozhodli jsme se v amfiteátru pořádat oslavu Dne země a akci Hurá končíme, ta je pravidelně pořádána k ukončení školního roku a vítání prázdnin," uvedl pracovník centra Jiří Hauser. Základní umělecká škole zde chystá ve spolupráci s taneční školou B-Art z Valašského Meziříčí pořad Tanec pod hvězdami. Novinkou budou akce spojené s expozicí Beskydské nebe Stezka Život v korunách stromů. Půjde o komponované pořady pro širokou veřejnost spojené s komentářem odborníků z oblasti ochrany přírody.

„Hlavní osu kulturního dění ve městě budou i v roce 2016 tvořit především osvědčené kulturní akce, koncerty, festivaly, divadelní představení, umělecké cykly, přednášky a výstavy. Mezi velká jména, která se do Frenštátu příští rok chystají, bude patřit například Michal Hrůza, kapela Jelen, operní pěvkyně Eva Urbanová, muzikálové hvězdy divadla Broadway z Brna, Pavel Dobeš, vynikající glosátor Ivo Šmoldas a celá řada dalších skvělých osobností. Na své si přijdou také mladí, pro které chystáme nový festival, během kterého budeme kloubit adrenalinové sporty s taneční muzikou. Nejvíce se toho bude dít přes léto. Kultura bude žít jak na náměstí, v amfiteátru na Horečkách, tak i ve frenštátském autokempu," dodala na závěr Lenka Krestová.