Soutěž o nejlepší pálenku letos uspořádali již podruhé členové Sboru dobrovolných hasičů Hůrka. „Rozhodli jsme se loni, že si tady budeme dělat svoje hůrecké kolo. Vítěz pak jde do soutěže do Jeseníku nad Odrou, odkud postupují nejlepší do finálového kola soutěže o nelepší pálenku Regionu Poodří, na Pooderské koštování. My to tady bereme jako další kulturní akci," uvedl Daniel Glogar, jenž je druhým místostarostou hůreckého hasičského sboru a zároveň předsedou osadního výboru v Hůrce.

Sedmičlenná porota dostala k hodnocení celkem devatenáct anonymních vzorků. Podle pravidel soutěže musel každý zájemce přinést tři decilitry své pálenky. Na stole se tak postupně objevilo jedenáct druhů slivovice, čtyři jabkovice, dvě hruškovice, jedna pálenka z kdoulí a jedna z rynglí. Jedna jabkovice byla už letošní, jinak byly pálenky tak napůl loňské a předloňské. „Jak je ta pálenka stará, to neřešíme. Loni třeba švestek nebylo. Jsme malá obec, u nás by to nešlo jinak dělat," poznamenal Daniel Glogar.

Každý porotce měl k dispozici maximálně pět bodů, které mohl přidělit jednotlivým vzorkům v kategoriích chuť, čich a celkový dojem. Nejvíce bodů nakonec získala slivovice od Jany Glogarové, a to 82 ze 105 možných. Jen o bod méně získaly shodně slivovicové vzorky Daniela Glogara a Pavla Šuffnera. „Prvních pět soutěžících získalo pěkné ceny, za což musím poděkovat sponzorům," podotkl Daniel Glogar.

Nejlepší hůrecké pálenky tak postoupily do koštování v Jeseníku nad Odrou. Jestli mají šanci uspět? „V loňském roce tady byl druhý pan Rusek, v Jeseníku byl první. V Bartošovicích pak skončil na pěkném šestém místě," uzavřel Daniel Glogar.