Dobrá zpráva na začátek. Poplatek za tuto službu zůstává již pátým rokem stejný, a tak i letos občané Nového Jičína a jeho místních částí zaplatí 552 korun. Zaplatit se však musí celý najednou a ne ve dvou splátkách jak tomu bylo v dřívějších letech.

„Letos jsme na webových stránkách města Nový Jičín spustili i novou aplikaci pro zjištění variabilního symbolu k platbě místního poplatku za komunální odpad a místního poplatku za psy. Aplikace je k nalezení na úvodní stránce v pravém sloupci pod odkazem místní poplatky," uvedla Ivana Langerová z finančního odboru novojičínské radnice.

Řezbářské sympozium na Pustevnách.
Pustevny na čtyři dny obsadí řezbáři

Úhrada poplatku je možná v hotovosti nebo platební kartou na pokladně městského úřadu nebo bankovním převodem na účet města číslo: 19-326801/0100. Při platbě je ale nutné uvést právě správný variabilní symbol, aby mohla být transakce řádně identifikována.

Mluvčí novojičínské radnice Marie Machková připomíná, že povinnost zaplatiti má každá fyzická osoba, která má v Novém Jičíně trvalý pobyt, včetně cizinců s povoleným trvalým nebo přechodným pobytem delším než 90 dnů. „Dále rovněž fyzické osoby, jež vlastní byt nebo rodinný dům, kde není hlášena k trvalému pobytu žádná osoba," dodává.

Výše poplatku mimo jiné vychází z nákladů obce na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu v předešlém roce. „Nový Jičín v roce 2016 vynaložil na odpadové hospodářství více než 18 milionů korun. Na jednoho občana tak vychází částka 760 korun. Rozdíl pokrývá město ze svého rozpočtu," upřesnila vedoucí odboru životního prostředí Eva Bártková. Ne všichni ale za odpady platí, což se logicky promítá i do rozpočtu Nového Jičína. Kdyby se městská kasa naplnila celkovou částkou, co lidé dluží za poplatek za odpad, byla by rázem o miliony korun plnější.

„Novojičínský městský úřad eviduje 24104 poplatníků a 4382 dlužníků. Nedoplatky dosahují téměř sedmi milionů korun. Dlužné částky včetně penále, které částku navyšuje o padesát procent, vymáhá úsek pohledávek, mnohdy jsou případy řešeny exekučně," potvrdila mluvčí radnice.

Radnice ve Frenštátě pod Radhoštěm.
Parkoviště ano či ne? Veřejné projednání bylo rušné, účastníci se neshodli