Dnes uplynulo přesně 56 let od krvavého potlačení povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Na mnoha radnicích proto na podporu této asijské země zavlají Vlajky pro Tibet.

Tato kampaň vznikla v polovině 90. let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Počet institucí, které se k Vlajce pro Tibet připojují, každoročně roste. Česká republika se k mezinárodní kampani poprvé připojila v roce 1996 a už vloni vlála tibetská vlajka na 601 obecních, městských a krajských úřadech po celé republice.

Pravidelně se k vyvěšovatelům vlajky řadí také města a obce na Novojičínsku. Vloni ji vyvěsilo deset institucí, předloni se do akce zapojilo osm radnic a úřadů. V letošním roce budou moct lidé vlajku spatřit na deseti místech okresu.

„Město Kopřivnice se k mezinárodní kampani připojí již po patnácté," informovala mluvčí města Lucie Petříčková s tím, že poprvé se město rozhodlo Tibet podpořit již v roce 1997. Kopřivnice byla tehdy jedním z pouhé dvacítky českých měst, která se tímto způsobem rozhodla podpořit svrchovanost tibetského národa. „Po čtyřleté přestávce byla vlajka opět vyvěšena až v roce 2002 a od té doby zdobí kopřivnickou radnici každý rok," dodala mluvčí.

Vlajku vyvěsí také radnice v Novém Jičíně. „Vedení úřadu rozhodlo, že se město i letos připojí k mezinárodní kampani, která poukazuje na porušování lidských práv v Tibetu. Vlajka pro Tibet je v Novém Jičíně vyvěšována pravidelně od roku 2003," prozradila Marie Machková, mluvčí města.

Již poněkolikáté se k akci připojí města Fulnek, Odry a Frenštát pod Radhoštěm. „Při tomto povstání zemřelo nejméně 80 tisíc obyvatel. Stejně jako v minulých letech, tak i letos bude v tento den na budově frenštátské radnice vyvěšena tibetská vlajka," uvedla Dagmar Sazovská z odboru rozvoje, dotací, kontroly a propagace. Letos prapor vyvěsí také ve Studénce, Veřovicích či v Libhošti. Potřetí se zapojily i obce Jeseník nad Odrou a Mořkov. „Vedla nás k tomu podpora utlačovaných. To byla naše hlavní myšlenka," prozradila při prvním vyvěšování vlajky starostka Mořkova Ivana Váňová. Ke kampani Vlajka pro Tibet se v okrese nepřipojila žádná škola.

„Vůbec nevím, proč na radnicích vlají tibetské vlaky. Nějak mě to ani nezajímá," přiznala paní Markéta z Nového Jičína. To pan Jan ze Studénky to věděl. „Je to na podporu Tibetu. Je dobře, že se to připomíná," dodal muž.