Prvotní idea pořídit vlastní městské včelstvo přišla od samotných novojičínských včelařů.

„Přišli během zimy v čele s panem Karlem Starůstkou," zavzpomínal místostarosta města Ondřej Syrovátka. Uplynulo pár měsíců a v novojičínském lesoparku na dohled od Bludovic s krásným výhledem na předhůří Beskyd už pilně pracuje 150 tisíc včelích dělnic ve třech úlech. „Náklady na realizaci včelstva nebyly příliš vysoké, pohybují se kolem 60 tisíc korun, a mohli bychom získat až 80 kilogramů medu," řekl dále místostarosta Syrovátka.

O dřevěné úly a jejich obyvatele se stará pracovník odboru životního prostředí, který také bude stáčet med. Sladká pochoutka z Nového Jičína by měla být ke koupi v návštěvnickém centru a bude také sloužit jako dárek k propagaci města.

Ilustrační snímek.
Pro záběry do nové filmové komedie zamíří filmaři také na Novojičínsko

A proč jsou úly umístěné zrovna v lesoparku? „Tady mají včely vše, co k životu potřebují. Sluneční teplo, vodu v nedaleké studánce a potůčku, vzduch a dostatek potravy ve formě kvetoucích lip, lísek a dalších stromů," řekl Jiří Schindler z odboru životního prostředí, kterému ke správě městských lesů přibude i péče o včely.

Jaký bude premiérový med města Nový Jičín bude jasné přibližně za měsíc, kdy se očekává první medobraní. „Pro med ještě hledáme vhodné označení, které bude v nějaké formě určitě obsahovat vazbu na Nový Jičín. Rádi bychom jej prodávali jako místní produkt v návštěvnickém centru a dávali jako dárek významným hostům a delegacím, například z našich partnerských měst," doplnil Ondřej Syrovátka.

V Novém Jičíně se podobnou cestou už dříve vydala také nemocnice, v jejímž areálu se nachází několik úlů. Nápad tam vzešel od vedoucího kuchyně, který je sám zkušený včelař.

Kompostování. Ilustrační snímek
Kompostéry: město se spojí s dalšími