Martin Rais podal svou rezignaci k 26. lednu. Do bílovecké nemocnice nastoupil v roce 2005. V roce 2008 stál u přeměny této příspěvkové organizace na akciovou společnost, jejímž předsedou představenstva se sám stal. Tím také zůstává i nadále. „Rád bych uvedl, že to je rezignace na post ředitele nemocnice, nikoliv na post předsedy představenstva. Ředitel je výkonná funkce, předseda představenstva je ten, kdo má pravomoci, zodpovědnost. Stále stojím ve vedení nemocnice,“ uvedl pro Novojičínský deník Martin Rais.

Důvod jeho odchodu je podle něj spíše organizační. „Potřebuji si uvolnit ruce pro strategickou činnost a nedělat papíry a organizaci. Takže zůstávám v nejvyšším vedení nemocnice. Já jsem vždycky byl více předseda, protože ředitel nemá ze své funkce žádné pravomoci. Takže neodcházím z nemocnice, jen jsem změnil post,“ zdůraznil Rais.

Nemocnice na tom není nejlépe

Podle náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Karla Konečného odchod Raise z funkce ředitele nemocnici příliš nepoznamená. „V chodu nemocnice se toho moc nezmění, a to jak s ohledem na další možný vývoj a jednání, která teď probíhají ohledně restrukturalizace, tak řešení, která by ovlivnila současnou ekonomickou situaci nemocnice,“ sdělil Konečný.

Náměstek hejtmana zároveň dodal, že Bílovecká nemocnice má v současné době určité problémy. „Vzhledem k tomu, že úhradové záležitosti ze strany pojišťoven výrazně poklesly, on musí hledat určitý prostor, jak dohnat příjmy, a také, jak efektivně pracovat,“ pokračoval Konečný.

„Zřejmě i to byl jeden z důvodů, které ředitele přiměly k odstoupení a předání funkce ekonomické náměstkyni, která se v těch věcech orientuje lépe,“ podotkl náměstek hejtmana Konečný.

Ten se domnívá, že Rais si myslí, že jeho krok může nemocnici jen prospět. „Přece jen je to malá nemocnice, pojišťovny se dnes chovají nekompromisně a on, aby dodržel požadavky, musí mít pacienty. A ta spádová oblast Bílovce zase není tak velká, aby se to dařilo automaticky,“ dodal Konečný.

Situaci v Bílovecké nemocnici sleduje i vedení radnice v Bílovci. „Hovořili jsme s náměstkem Konečným, mimo jiné jsme po něm požadovali, aby při jakýchkoliv krocích zůstala péče v našem městě zachována,“ řekl starosta Bílovce Petr Klimek a naznačil, že město je připraveno vstoupit do jakéhokoliv jednání o další budoucnosti nemocnice v Bílovci.

Jak ještě sdělil náměstek hejtmana Konečný, lékařská péče na Novojičínsku by za současné poněkud nestabilní situace neměla být ohrožena. „Novojičínská nemocnice zůstává z našich nemocnic nejméně dotčena výpověďmi lékařů, takže ta, až na urologii, by měla jet prakticky ve standardním režimu. Péče na Novojičínsku by tak měla být v podstatě zachována,“ uzavřel Konečný.