O zimním stadionu, který město Frenštát pod Radhoštěm převzalo zhruba před rokem od tamní tělovýchovné jednoty, se po delší době opět hovořilo na posledním zasedání zastupitelstva minulý týden.

Vše začalo tím, že místostarosta Pavel Mička uvedl, že zastupitelstvo sice ještě o tom, co bude dál se zimním stadionem, nerozhodlo, ale kdokoliv tam bude něco chtít udělat, bude muset areál vyčistit. „Znamená to odstranit staré technologie i kovové rezavějící součásti a chátrající stavbu. Proto se ptám, zda máme usilovat o dotaci na regeneraci území zimního stadionu," uvedl frenštátský místostarosta a dodal, že projektová dokumentace na tuto akci by stála do sta tisíc korun. „Dotace by byla pětaosmdesát procent uznatelných nákladů, které budou minimálně dva miliony korun," poznamenal Pavel Mička.

To, že zájem o bruslení ve Frenštátě pod Radhoštěm není malý, se brzy potvrdilo. „V období vánočních svátků jsem měl asi dvacet telefonátů, týkajících se provozu zimního stadionu," uvedl zastupitel Jan Břuska, jenž upozornil, že město má projektovou dokumentaci na přestavbu zimního stadionu. Město skutečně už v roce 2005 mělo studii, podle které se nabízely varianty přestavby za 79 nebo 43 milionů korun.

Přeměna nevyšla

To připomněl i zastupitel Karel Míček. „Byla připravena dotace a zastupitelé to shodili ze stolu, řekli: nebudeme opravovat. Přitom tam byla spoluúčast města nějakých osm milionů korun. Komplikace byla v tom, že to bylo v majetku TJ, takže by to muselo hradit město," upřesnil Karel Míček.

Když místostarosta doplnil, že do 11. března, kdy končí výzva na poskytování dotací, má město možnost připravit projekt pro úpravu a vyčištění plochy zimního stadionu pro případnou investici, Karel Míček řekl, že mu to připadá jako pokus, jak zimní stadion definitivně pohřbít. „Zbořit všechno, aby už nikdy nikdo nevěděl, že ve Frenštátě nějaký zimní stadion byl," podotknul Karel Míček. Obdobně se vyjádřil i předseda TJ a zastupitel Jiří Novotný. „Z toho, co tady řekl místostarosta, mi to taky zavání pohřbem zimního stadionu, takže určitě budu hlasovat proti," nechal se slyšet Jiří Novotný s tím, že v průběhu vánočních svátků a okolo nich každý den odpovídal asi na 25 e-mailů, v nichž se lidé ptali, jak funguje zimní stadion. „Zastupitelé nerozhodli, protože to nebylo předloženo. Asi před rokem bylo řečeno, že vznikne komise, která stanoví, co dál se zimním stadionem, a taková komise zatím nevznikla. Já bych s řešením počkal, až rozhodneme, co se stadionem bude," pokračoval Jiří Novotný.

Radní Vladimír Vondráček naopak nazval zbourání staré technologie pohřbením starých časů. „Ale je možnost tam udělat přírodní kluziště, hasiči by jen nastříkali vodu, za minimální peníze krása," navrhoval Vladimír Vondráček, jemuž přitakala zastupitelka Petra Šmajstrlová.