Zvýšenému, ale nijak dramatickému náporu čelili ve čtvrtek úředníci za přepážkami registru vozidel v obcích s rozšířenou působností. V úterý a ve středu byl totiž mimo provoz, od včerejšího dne obstarává tuto službu nový dodavatel.

Nutno říct, že o něco zdárněji než v červenci 2012, kdy po desetidenní výluce a přechodu na nový systém došlo krátce po jeho spuštění k úplnému kolapsu a lidé po celé zemi trávili několikahodinovým čekáním na úřadech několik dnů. Tento čtvrtek se registr vozidel rozjel podle plánu, nicméně chyby po předešlém provozovateli se zatím vychytat nepodařilo.

„Fronty se sice tvoří, ale jsou tam maximálně čtyři lidé. Jinak se registr od rána rozjel a přihlašování vozů probíhá bez problémů. Odbavení je v řádu pěti až dvaceti minut," informovala Deník mluvčí novojičínské radnice Marie Machková. Ta zároveň potvrdila situaci se stále ne úplně stoprocentní funkčností aplikace. „Chyby, které byly loni, jako že chybí některé údaje a úředníci je musí dodávat, tak to trvá pořád."

Kromě Nového Jičína je možné si novou „espézetku" vyřídit v Bílovci čí v Odrách. Zde také zaznamenali vyšší návštěvnost na odboru dopravy. „Registr funguje. Kolegové říkají, že všechno běží. Lidi chodí trochu více, ale stíháme je odbavovat," řekla Natalie Koňaříková, referentka odboru dopravy v Odrách a vzápětí dodala: „Registr funguje, ale stejně blbě jako předtím."

Stejné zhodnocení měl i Miroslav Besta, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Městského úřadu Bílovec. Potvrdil, že v Bílovci se registr včera normálně rozjel, avšak jeho provoz stále není ideální. „Já zatím žádnou změnu nepozoruji. Nezdá se mi, že by to bylo rychlejší. Ty dva dny jsou poznat, lidí chodí o něco více," sdělil Miroslav Besta.

Nová databáze prošla zátěžovou zkouškou již ve středu, a když se připočte velikonoční pondělí a víkend, naskočil do provozu po pěti dnech. Ostrý test nového systému, který provozují tři firmy, však podle úředníku přijde až po víkendu, tedy v pondělí, kdy chodí k přepážkám nejvíce lidí.