Na posledním zasedání oderských zastupitelů opět přišla řada na kapli svaté Rodiny. Zastupitelé se dozvěděli nejen aktuální průběh nákladné rekonstrukce, ale schvalovali také bod s názvem Zařazení akce Obnova kaple sv. Rodiny v Odrách do havarijního programu ministerstva kultury.

Kamila Ambrožová, vedoucí odboru rozvoje města, na začátku připomněla, že na minulém zasedání zastupitelé schvalovali podání žádosti o dotaci z Moravskoslezského kraje na restaurování malovaného stropu. „Nyní chceme získat dotaci z ministerstva kultury. Maximální náklady mohou být do dvou milionů korun bez DPH, přičemž lze žádat až do výše osmdesáti procent, což je asi milion a půl. Máme však informace, že dotaci pravděpodobně nedostaneme v plné výši," doplnila Kamila Ambrožová s tím, že žádost musí město podat do konce týdne. Pokud bude schválena, dostanou Odry až 500 tisíc korun.

Starosta města Libor Helis chtěl poté přítomné informovat o nynějším stavu kaple a problémech. „Plníme? Jaký je časový plán?" ptal se starosta.

Podle Michala Černého, vedoucího správy nemovitého majetku, práce postupně pokračují, a to podle projektové dokumentace změny stavby. Po nalezení malovaného stropu se totiž musel celý projekt předělat. „Nyní se, kvůli povětrnostním podmínkám, pracuje převážně pouze vevnitř. Jsou osekány omítky, kromě několika fragmentů, kde byly nalezeny malby na stěnách. Ty jsou zatím zakryty a později budou zakonzervovány. Firma provedla rentgenovou úpravu stěn, aby zničila spóry dřevomorky, která se ve zdivu vyskytuje. To se dělalo čtrnáct dní," upřesnil Michal Černý.

Pracovníci poté pracovali na krovu, respektive na stropech. Hotový je věnec kolem celé kaple i vnitřní omítky. „Zvenku se půjde do hrázděného zdiva, které bude následně zakryto hliněnou omítkou. Připravujeme renovaci zvonu a musíme se rozhodnout, jestli bude mít ruční, nebo elektrický pohon," uvedl vedoucí odboru s tím, že zvonařka má navrhnout vzhled dalšího, druhého zvonu, protože původně byly ve věžičce zvony dva. Na kontrolních dnech zúčastnění debatují také o interiéru kaple, třeba o lavicích.

„Dodatek máme uzavřený do 30. června, s tím, že malovaný strop bude navěšen až v září. Kolaudace může proběhnout, ale potom tam budeme muset vrátit lešení, abychom mohli instalovat ten malovaný strop," doplnil Michal Černý.

Místostarosta Pavel Matůšů poté dodal, že při montáži stropu bude důležité ochránit novou břidlicovou dlažbu. „Největší problém celé stavby je asi vytápění a klimatizace objektu. Hodně se to prodraží, jsou tam obrovské nároky na spotřebu elektřiny, protože tam musíme udržovat určitou teplotu," sdělil místostarosta. Libor Helis už jen zmínil změnu v renovaci varhan. „V první fázi bylo restaurátorem řečeno, že renovace nebude složitá. Při rozebrání ale zjistil, že díky roztočům a parazitům je pohromadě drží jen prach," informoval starosta a na závěr konstatoval: „Snad už nás nic nepřekvapí, protože už je vše odkryto a zmapováno."