Již v příštích dnech se obyvatelé i návštěvníci Nového Jičína dočkají okamžiku, kdy z Masarykova náměstí nadobro zmizí kovové ploty, které ohraničovaly plochu po několik uplynulých měsíců. Novojičínské náměstí se dočká slavnostního otevření ve čtvrtek 27. srpna ve 14.30 hodin. „Náměstí požehná biskup ostravsko-opavské diecéze František Lobkowicz. Hned poté začne koncert, který město uspořádalo jako poděkování všem lidem pomáhajícím Novojičínsku po červnové ničivé povodni,“ nastínil tiskový mluvčí novojičínské radnice Josef Gabzdyl.

Byť některým občanům rekonstrukce náměstí právě vhod nepřišla a možná i zkomplikovala průchod náměstím, byla již oprava nutná. Od poslední rekonstrukce totiž uplynulo více než třicet let, což na stavu památky bylo více než znatelné. „Například spodní betonová deska se při změně teplot pohybovala a kvůli tomu často pukaly dlaždice. Vzhled náměstí už také nesplňoval historicko-estetická měřítka současnosti,“ vysvětlil starosta Nového Jičína Ivan Týle a dodal, že oprava náměstí je velmi citlivou záležitostí, protože každý občan Nového Jičína je na tuto památku pyšný a necitlivý zásah by jen stěží odpustil.

Z několika návrhů rekonstrukce vybrali odborné komise, zastupitelé a také občané v anketě návrh novojičínského rodáka a nyní brněnského architekta Pavla Pekára. Stavebních prací se na základě výběrového řízení ujala ostravská společnost ODS – Dopravní stavby Ostrava. V loňském roce stavebníci rekonstruovali podloubí a jeho předpolí, letos se pak pustili do plochy náměstí.

Náklady na opravu náměstí se vyšplhaly na zhruba padesát milionů korun, avšak na druhou etapu získalo město z Regionálního operačního programu dotaci více než 24 miliónů korun. Při rekonstrukci vyšla na světlo světa také řada artefaktů z historie města. „Například obrys podstavce sochy císaře Josefa II., která po první světové válce nenávratně zmizela. Po šedesáti letech se také ukázalo narušení starého dláždění, které na konci druhé světové války způsobil dělostřelecký granát vystřelený Rudou armádou,“ vyjmenoval mluvčí Gabzdyl.

Novojičínské náměstí čeká otevření co nevidět, a proto se v těchto dnech dolaďují poslední drobnosti. Například v pondělí 24. srpna se na Masarykovo náměstí po více jak sto letech vrátila socha svatého Mikuláše a přibyla i Fontána času, která se skládá z devíti nasvětlených proudů vody.