Až do konce září bude v Odrách omezen průjezd Pohořskou ulicí v blízkosti křižovatky s Fučíkovou ulicí ve směru od třídy Osvobození. Ti, kdo se chtějí dostat například od Penny Marketu do Pohořské ulice, tak musí objet celé město.

Jako by tato komplikace nestačila, přišla další, a to v Zámecké ulici, kterou mnoho řidičů jedoucích po Pohořské ulici využívalo jako zkratku do centra města. Zástupci odboru správy nemovitého majetku Městského úřadu Odry totiž nedávno v místě náhonu u prodejny Phramed zjistili, že část komunikace překrývající náhon se při projetí osobního vozidla prohýbá o několik centimetrů, což signalizovalo špatný stav, který by mohl vést k ohrožení bezpečnosti projíždějících vozidel.

Výcvik ve vyprošťování letadel na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově.
Letadlo v Mošnově sedlo na břicho. Vyprošťovali ho specialisté ze zahraničí

„Na Zámecké ulici nad náhonem to krytí není vedené jako most. Nemá to parametry mostu, a tím pádem to nemá mostní lístek, který všechny mosty musí mít. Proto se to nehlídalo, jak by se jinak mělo,“ vysvětlil starosta Oder Libor Helis důvody, proč se v místě neprováděly kontroly a revize tak jako u mostů.

Město se podle starosty chystalo již delší dobu na opravu úseku, ta je nyní nutná bez odkladu. „Chtěli jsme tam teď opravovat povrch, a když do toho řízli, tak zjistili, že se z toho práší. Tak to otevřeli a zjistili, že jsou tam natažené jen podélné trubky, z osmdesáti procent shnilé, a drželo to pouze na nějakém plátu nad tím,“ přiblížil starosta zběžně zoufalý stav místa a dodal, že je nutná celková rekonstrukce. „Zabývala se tím rada města. Zadáváme to statikovi, aby nám udělal nějaké statické posouzení a projekt,“ pokračoval Libor Helis.

Město počítá, že oprava potrvá zhruba tři měsíce. „Víme, že po Zámecké se dost jezdí, ale řidiči musí být trpěliví. Oprava půjde na vrub města, ale v tomto případě nemůžeme hledět na peníze. Je to o bezpečnosti,“ uzavřel oderský starosta.

Součástí slavností města a oslav 300. výročí narození generála Ernsta Gideona von Laudona, které se konaly 8 a 9. září 2017 v Novém Jičíně, byla i ukázka historické bitvy ze sedmileté války.
Nový Jičín pohltily městské slavnosti