Pneumatiky, plasty, lahve a jiné odpadky byly často k vidění v prostorách odpočívadel na Jelení ulici ve Fulneku. Město tyto pozůstatky po nezodpovědných občanech nejprve trpělivě uklízelo. Po několika kontejnerech, které se podařilo naplnit až po okraj, se však rozhodlo k razantnímu kroku a spojilo příjemné s užitečným. Největší ze dvou odpočívadel, nacházející se v majetku města, totiž poskytne technickým službám. Ty by si měly prostory oplotit či je opatřit z obou stran závorou, která znemožní průjezd jiným osobám.

Na odpočívadlech mohli projíždějící řidiči zahlédnout hlavně kamiony. Černou skládku mají však na svědomí také obyvatelé Fulneku, kteří sem zřejmě pod heslem Příroda to snese, nanosili věci, pro něž už nebylo užitku. „Neustále se nám tam objevoval odpad, a to v čím dál větší míře. Nehledě na to, že tam bylo také víc a víc pneumatik. Šlo nám taky o to, najít pro technické služby místo, kam by mohly přechodně odložit materiál, ořezané větve a tak dále,“ informovala Martina Dočkálková, referentka Odboru územního plánování a životního prostředí Městkého úřadu ve Fulneku. „Co dva měsíce jsme odsud odváželi skoro vlečku odpadu,“ doplnila Dočkálková. Někteří vtipálkové dokonce shazovali odpad z kopce dolů, kde se nacházejí chatky s opečovávanými zahrádkami.

Ředitelství silnic a dálnic zatím další uzavírky odpočívadel na Fulnecku ani na Novojičínsku neplánuje. „Odpočívky jsou uzavírány na základě požadavku měst a obcí z důvodu černých skládek, které obce nehodlají z odpočívadel odstraňovat na své náklady,“ rozvedl Roman Kluzák, specialista komunikace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

V současnosti je na hranici odpočívadla vykopán příkop. Ten slouží nejen jako jistá bariéra pro řidiče, ale zároveň plní svou odvodňovací funkci. „Příkop je tam i kvůli odvodnění cesty, aby po ní netekla voda. Projednávali jsme to s krajem i s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) Ostrava, kdy kraj vydal rozhodnutí, ŘSD dostalo úkol udělat příkopu, což splnili a my si už musíme udělat nájezd s propustkem a zabezpečení pro technické služby,“ vysvětila Dočkálková.

Bohužel pro motoristy se nejedná o první uzavírku odpočívadla a nejspíš nebude ani poslední. Naposledy uzavřený prostor pro odstavení vozidel se nachází na území Fulneku ve směru na Odry. „Tam se tenkrát odvezlo odpadu na tři nebo čtyři kontejnery,“ uzavřela Dočkálková. Nyní je odpočívadlo oploceno svodidly a kupodivu, bez odpadků.