Koutek, kde si děti mohly zaházet na plechovky a zahrát další hry, stánek s keramikou, kterou vyrobili uživatelé, koláče, langoše a další občerstvení a vyhrávající živá muzika. Tak to vypadalo ve středu odpoledne při jakési Zahradní slavnosti v Domově Odry. Důvod aspoň k malé oslavě byl, a to v podobě robotického bílého tuleního mláděte Para. „Možná jste slyšeli, že jsme při návštěvě manželky pana prezidenta, paní Ivany Zemanové, dostali robotického tuleně Para," promluvila k přítomným ředitelka Domova Odry Miroslava Chodurová, načež nazvala tuleně terapeutem v bílém kožíšku.

Paro reaguje na teplo

„Pomáhá hlavně lidem s onemocněním Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence. Je prokázáno ze studií, že u lidí odbourává stres, stresové hormony, a vzbuzuje dobrou náladu. Máme ho od června, kdy ho Ivana Zemanová přivezla z Prahy, a máme s ním velké úspěchy. Opravdu lidem zvedá náladu a určitě zlepšuje komunikaci," pokračovala Miroslava Chodurová.

Přítomní si pak mohli vyzkoušet, jak Paro reaguje na teplo, na dotyky i na to, když na něj někdo zavolá jménem. Zatímco návštěvníci domova se k „novému členu" oderského zařízení chovali zdrženlivě, uživatelky domova se s ním často vítaly jako se starým známým. „No ahoj. Jak se máš?" promlouvala jedna z žen k tuleni, kterého si tiskla k hrudi.

Zabudované počítače

Ředitelka Chodurová, mezitím, co její asistentka obcházela s tuleněm přítomné, připomněla, že Para vyvinuli v Japonsku, kde jej znají od roku 2003. Ten v Odrách je prvním v České republice. „Na podněty reaguje díky dvěma zabudovaným počítačům. Proč je to tuleň? Asi proto, že s tuleněm nemá nikdo špatné zkušenosti, tak jako s pejsky a kočkami," poznamenala Miroslava Chodurová.

A pak už přišel křest robotického tuleně. Když Ivana Zemanová v červnu díky její nadaci tuleně do Oder přivezla, doporučila, aby mu v domově dali nějaké jméno, kterým jej budou oslovovat. „Po dohodě s uživateli jsme nejdříve vybrali jméno Ivanka, z vděku k dárkyni, ale protože uživatelé na něj reagují jako na kluka, jako na toho tuleně, tak mu říkají Ivo. Takže to je ode dneška oficiálně Ivo," doplnila Miroslava Chodurová. Místo dopadajících kapek šampaňského ale bílého tuleně ozdobila modrá stuha. Potom už pokračovala hlavně hudební zábava, jejímž vrcholem bylo vystoupení jednoho z nejlepších evropských imitátorů Elvise Presleyho – Vladimíra Lichnovského z Příbora.