Zápisy proběhnou celkem v pěti školách – ZŠ Jubilejní a jejím odloučeném pracovišti Dlouhá 56, dále pak v ZŠ Komenského 66 a 68 a ZŠ Tyršova.

Jak jsou přesně stanoveny jednotlivé obvody, najdou rodiče na internetových stránkách města, kde je plný seznam. Děti s odloženou povinnou školní docházkou zamíří k zápisu do té základní školy, v níž dostalo povolení k odkladu. Rodiče či zákonný zástupce budoucího žáčka první třídy se musí do školy dostavit s jeho rodným listem a dokladem o bydlišti. Podle zákona se musí dostavit povinně všechny děti, které do 31. srpna 2013 dosáhnou šesti let.

„O odložení povinné školní docházky rozhodne ředitel školy na základě odborného posouzení příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře nebo klinického psychologa," informuje starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák. Při zápisu do první třídy by dítě mělo například znát své jméno a příjmení, jak se jmenují jeho rodiče a pak zvládat především různé praktické činnosti. Obléknout se, kreslit tužkou, pastelkami a malovat barvami, poznat základní barvy nebo třeba vystřihnout obrázek nůžkami.