Jarmark s řemeslnými výrobky, dobové atrakce pro děti i gastronomické pochoutky všeho druhu. To všechno a mnoho dalšího nabídla v neděli 12. února tradiční Valentinská pouť, která se v rodišti Sigmunda Freuda koná každým rokem o nejbližší neděli ke svátku všech zamilovaných.

Velkolepá slavnost na počest svatého Valentina vypukla úderem 9. hodiny ranní. Zatímco venkovní areál ožil historickým programem s jarmarkem, dopolední program v příborském svatostánku patřil poutní mši svaté. V okolí kostela vyrostla řada stánků nabízejících nepřeberné množství řemeslných a rukodělných výrobků, hraček i šperků.

Návštěvníci mohli ochutnat také nejrůznější místní speciality, jako například příborské šifle, koláče či perníky, k zahřátí posloužily vařonka, punč nebo horká čokoláda a celý areál provoněly vůně zabijačkových produktů.

Po celý den se o dobrou zábavu starali potulní komedianti a muzikanti, přičemž krev doslova tuhla v žilách při vystoupení mistra ostrého meče. Pořadatelé však nezapomněli ani na ty nejmenší. Největším lákadlem pro děti byl historický kolotoč, střelnice nebo jízda na oslíkovi.

Početné publikum přilákalo také představení pouličního divadélka a nechyběly ani dobové hry a soutěže. Tu pravou atmosféru pak dokreslovaly středověké písně v podání historické skupiny Klapeto. Poutníci se mohli rovněž zapojit do losování Valentinského štěstí o hodnotné ceny.

„Kdo se losování nemohl zúčastnit, může si na webových stránkách města www.pribor.eu zkontrolovat, zda něco vyhrál a v pokladně Kulturního domu Příbor si cenu do konce února vyzvednout," informovala Iveta Busková, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu.

Speciální program připravilo také příborské muzeum. Návštěvníci tam mohli obdivovat výstavu Kopřiva, kterou při této příležitosti doplnily ukázky rukodělných technik zpracování kopřivového vlákna. „Zájemci mohli navštívit i severozápadní křídlo piaristického kláštera, malbami zdobený refektář, salónek a zasedací místnost," doplnila k programu Iveta Busková.

Příští rok bude pro Valentinskou pouť výjimečný. Oslaví totiž půlkulaté, již patnácté výročí a podle pořadatelů se máme opět na co těšit.