V zajímavé stavbě, která je vidět z hlavní cesty, se v současné době nachází stálá expozice, která má za úkol návštěvníkům přiblížit život a dílo slavného přírodovědce a rodáka.

Stavba prošla před několika lety celkovou rekonstrukcí, protože do té doby byla ve velmi špatném stavu. Opravy, na které obec těžce sháněla finanční prostředky a ke kterým jí dopomohly až evropské fondy, skončily teprve v roce 2007. Od té doby je ale v areálu dosti rušno. V nádherném prostředí, ze kterého sálá historie, se pořádají konference, oslavy nebo také svatby. Návštěvníci navíc do Hynčic míří kvůli poznání života a díla Johanna Gregora Mendla. Jedna ze stálých expozic je věnovaná venkovskému životu regionu Moravské kravařsko.

Současně slouží Rodný dům J.G. Mendla jako turistická a cykloturistická ubytovna. Kromě sálu vhodného pro již zmíněné semináře zde lidé najdou také posluchárnu či obecní knihovnu. V současné době se pracuje na okolí této stavby, konkrétně na zahradě Mendlova dětství, kde se vysazují nejrůznější ovocné stromy.

Rodný dům zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendla, je od roku 1958 kulturní památkou.