Interiér muzea v Bílovci. Starosta města kráčí po zrenovovaných schodech. Několik let trvající rekonstrukce Městského muzea v Bílovci již skončila. Zděný dvoupodlažní dům pochází z poloviny 18. století a dříve sloužil jako správní budova při zámku. Stavební práce na budově, která se nachází poblíž Slezského náměstí, byly dokončeny v únoru letošního roku.

Finanční náklady na rekonstrukci muzea se vyšplhaly přes 10 milionů korun. „Rekonstrukcí prošla například střecha muzea, podlahy, okna, dveře, statické zajištění nebo zdravotechnika. Vybudováno bylo také nové ústřední topení. Nyní se bude pokračovat v modernizaci výstavních expozic, další aktivitou je přestěhování informačního centra do budovy muzea, včetně jeho vybavení," popsal průběh rekonstrukce i to, co se v muzeu bude dále dít, starosta Bílovce Petr Klimek.

Přestavbu historického měšťanského domu však provázejí i problémy, a to s dodávkou expozice. „Postupujeme v souladu se zákonem, který je nešťastně nastaven. Výběrové řízení na dodávku expozice je otázkou pěti měsíců, jsou tam dlouhé odvolací lhůty," sdělil na únorovém zasedání bíloveckých zastupitelů Petr Klimek a dodal, že veřejná zakázka na expozici audiovizuální techniky už sice byla u konce a také byl vybrán vítěz, ale město se opět dostalo do rozporu s poskytovatelem dotace a názorem právní kanceláře. „Výběrové řízení proběhlo už dvakrát. Poprvé se nikdo nepřihlásil, protože se soutěžilo na začátku projektové dokumentace. Věřím, když máme termín do konce roku, že se to všechno stihne a že budeme moci muzeum od příštího roku otevřít veřejnosti," podotkl dále Petr Klimek.

Návštěvníci budou moci v muzeu obdivovat stálou expozici, která se bude týkat bílovecké firmy Massag, expozici, která se bude věnovat historii samotného města, ale také budou moci navštívit různé další výstavy nebo přednášky