Novojičínské Hückelovy zahrady jsou v Novém Jičíně synonymem pro neudržovaný a zanedbaný objekt. V budoucnu by se to ale mělo změnit.

Městu Nový Jičín se podařilo získat finanční prostředky na rekonstrukci téměř třinácti hektarů, které dosud pokrývá neudržovaný les. „Právě v tomto objektu vyroste lesopark, slunný háj, a hlavně růžová zahrada," potvrdila informaci tisková mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Místo pro relax a odpočinek

Stejně jako jiné podobné objekty i tento bude v Novém Jičíně sloužit k oddechu, relaxaci a výuce. První oddechuchtiví návštěvníci by se do zahrady i lesoparku mohli podívat zhruba za dva roky, na jaře roku 2015. „Práce na výstavbě už začaly. Nyní se kácejí keřové porosty a stromy, převážně smrky, které napadl kůrovec," řekl Jiří Schindler z odboru životního prostředí. Ten vzápětí připomněl, že studie na vybudování lesoparku a zahrad vychází z historických pramenů a bude brát v potaz historický význam místa: „Rodina Hückelových měla v zahradách jabloňové, hrušňové a švestkové sady původních odrůd a ořechy. To vše bude i v lesoparku. V prostorách dnes již zaniklého koupaliště zřídila rodina slunné lázně. My oproti tomu budeme mít slunný háj."

Jak bude budoucí chlouba města vypadat? Podle informací novojičínské radnice bude nová oddechová zóna nejen protkána chodníčky, ale také doplněna lavičkami a v neposlední řadě i informačními tabulemi. Díky nim se lidé dozví podrobnosti o vysazených rostlinách, keřích a stromech.

„U každé dřeviny bude popisek, aby mohlo arboretum sloužit k výuce základním a mateřským školám. Slunný háj bude ideálním místem pro opalování a pro pikniky. Metr vysoké náspy ve tvaru banánu, osázené zelení, budou zajišťovat určtitou míru soukromí. Růžová zahrada pak počítá s terasami lemovanými rostlinami z čeledi růžovitých. Největší prostor zaplní popínavé a v neposlední řadě také sadové růže," prozradila tisková mluvčí města.

Lidé se těší na změnu

Lidé se na změnu už nyní velmi těší. Ostatně obliba parků a odpočinkových míst na Novojičínsku rok od roku stoupá. „Moc ráda jezdívám s vnučkou do Kopřivnice, do tamního parku Edvarda Beneše. Co jej spravili, můžeme tam strávit příjemné dopoledne. Tak snad budeme mít podobné místo brzy i tady," uvedla paní Libuše Valná, důchodkyně z Nového Jičína.

Náklady na přeměnu Hückelových zahrad přesáhnou 21 milionů korun. Z toho 8,8 milionu korun bude uhrazeno z dotace ministerstva životního prostředí.

O vysazenou zeleň se bude starat firma, jež rekonstrukci provede.

„Firma, která vyhrála výběrové řízení, má na starosti nejen realizaci zakázky, ale i dvouletou údržbu zeleně a mobiliáře a téměř 13,5 tisíce stromů, keřů a květin," dodal na závěr Jiří Schindler.