Patnáctý ročník Tříkrálové sbírky je u konce. Kašparové, Melicharové a Baltazarové se letos činili, a mnohé Charity tak zaznamenaly rekordní výnosy.

Rekordní výtěžek zaznamenala například Charita Nový Jičín. Ta letos disponovala 97 pokladničkami, v jejichž útrobách se nacházelo 514 370 korun, což je o 19 156 korun více než v předchozím roce. Rekord padl v Novém Jičíně a jeho místních částech, ale také třeba v Bernarticích nad Odrou či ve Starém Jičíně.

Za odměnu půjdou do kina

„Nelze nepoděkovat všem dárcům, kteří byli opět velmi velkorysí, což dokládá skutečnost, že letošní Tříkrálová sbírka pokořila rekordní výtěžek z roku předešlého. Vykoledované finanční prostředky budou postupně čerpány především na vlastní záměry a projekty Charity Nový Jičín, například na vybavení noclehárny, doplnění potravinové banky či na nákup zdravotnických pomůcek pro půjčovnu kompenzačních pomůcek," uvedl její ředitel Marcel Brož.

Za odměnu se mohou koledníci těšit do kina. V neděli 1. února se pro ně bude v novojičínském kině Květen hrát pohádka Tři bratři.

Téměř milionem korun přispěli lidé do 258 kasiček koledníků na Odersku. Je to o 9628 korun méně než v roce 2014, avšak letos koledovalo o 16 skupinek méně. Charita Odry plánuje vykoledované peníze využít na denní stacionář pro seniory, podporu péče o seniory a handicapované osoby, na pořízení automobilu pro půjčovnu kompenzačních pomůcek a technický úsek i na rozšíření půjčovny kompenzačních pomůcek.

Charita Kopřivnice letos vyslala do ulic koledníky se 143 pokladničkami, do nichž lidé vhodili 831 591 korun.

„Nemůžeme být nespokojeni. Výsledek je zhruba o padesát tisíc vyšší než vloni, takže je to pro nás dobrá zpráva. Finanční prostředky však nejsou na Tříkrálové sbírce to jediné. Ne vždy totiž výsledky zobrazují snahu koledníků. Někteří se nachodí a dostanou málo, jiní se nachodí méně a dostanou více. Je to spíš o tom, že Charita chce umožnit veřejnosti podílet se na její sociální práci," okomentoval výsledek sbírky ředitel tamní Charity Miloslav Leško.

Charita z peněz podpoří péči o seniory v terénní službě a přímou sociální výpomoc sociálně slabým občanům. Také Charita Kopřivnice zve všechny Tři krále na společné setkání, jež se uskuteční 14. února v tamním katolickém domě.

Někde vybrali více, jinde méně

Studénecká Charita letos vyslala sto skupinek koledníků, kteří vykoledovali 563 047 korun, tedy o 61 416 korun více než vloni. Charita z výnosu podpoří činnost pečovatelské služby nebo volnočasové aktivity dětí z obcí, kde se sbírka realizuje.

Do 90 pokladniček Charity Frenštát pod Radhoštěm lidé darovali 382 979 korun, což je o zhruba sedm tisíc méně než v roce 2014. „Je nám líto, že ve Frenštátě nejsou koledníci ochotni chodit. V jiných obcích chodilo i patnáct skupinek, u nás ve městě jsme měli snad jen tři pokladničky," zhodnotila výnos Lenka Tabachová, ředitelka tamní Charity.

Letos bude z peněz podpořena charitní sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi, činnost charitní pečovatelské služby a pomoc půjde i rodinám na Ukrajině, jež postihl válečný konflikt. „Rodiny na Ukrajině jsme se rozhodli podpořit vzhledem k situaci, která tam panuje. Slezsko-opavská diecézní charita má také projekt zaměřený na pomoc rodinám na Ukrajině, tak se chceme přidat," dodala Lenka Tabachová.