Lvíčkův výškový kvíz, tak se jmenuje nová atrakce, kterou ocení zejména děti a jež se objevila na zmíněném schodišti čítajícím 428 schodů. Jako první si jej mohli vyzkoušet děti z příměstského tábora CVČ Astra Frenštát, které se pustily do zdolávání schodů i kvízu hned poté, co v půl desáté dopoledne zástupci Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic společně s tvůrci projektu přestřihli červenou pásku.

„Lvíčkův výškový kvíz zpříjemní návštěvníkům Horeček cestu po schodišti podél skokanských můstků. Na děti, ale také dospělé čeká na několika místech při zdolávání schodů maskot frenštátských skokanů na lyžích Lvíček Fitty," uvedl k novince Marian Žárský, ředitel Městského kulturního centra Frenštát pod Radhoštěm.

Chceš vědět, zda jsi odpověděl správně? Stačí otočit cedulku.

Zastavení je celkem pět. „Přímo na zábradlí schodiště jsou nainstalovány obrázkové tabulky a na každé z nich je jedna otázka a tři možné odpovědi. Otázky, které si Fitty připravil, se týkají především beskydské přírody, ale nechybí například ani otázka z oblasti skokanského sportu. Poté, co si návštěvník sám odpoví, může si správnost svého rozhodnutí hned na místě ověřit. Stačí jen otočit spodní pohyblivou část tabulky," pokračoval Marian Žárský s tím, že na ty, kteří zdárně zdolají všechny schody, nahoře čekají stupně vítězů. Pro děti bude fotografie velké cedule se stupni vítězů, medailí s číslem 428 a vlastním obličejem ve výřezu určitě hezkou vzpomínkou na zajímavý výlet.

„Myšlenka oživení schodiště se zrodila v hlavě vedoucí Informačního centra ve Frenštátě pod Radhoštěm Anny Zrubkové, která spolu s týmem spolupracovníků z oblasti kultury a sportu uvedla projekt v život," doplnil ještě Marian Žárský, jenž připomněl, že figurku maskota Lvíčka Fittyho nechal vytvořit už v roce 1979 Jiří Sedláček, jeden z členů frenštátského skokanského oddílu. Fittyho nyní překreslil a pro potřeby kvízu rozpracoval výtvarník Dušan Klímek.