Jen pár měsíců existence má za sebou Občanské družení Pomoc psům Novojičínsko. Přes „nízký věk" má desítka mladých lidí na svém kontě desítky zachráněných psů. Protože vyhozených, týraných nebo v nevhodně žijících psů na Novojičínsku přibývá, hledá občanské sdružení dobrovolníky, jež by rozšířili jejich řady.

„Jsme občanské sdružení, které vzniklo na začátku letošního roku. Protože je nás šest plus několik dalších dobrovolníků, hledáme další dobré lidi, kteří by nám se záchranou pejsků pomohli," uvedla vedoucí Občanského sdružení Pomoc psům Novojičínsko Soňa Kafková.

Ta má se svými přáteli na kontě nemalé úspěchy. Jen v červnu letošního roku zachránilo jejich sdružení šestnáct psů z nevyhovujících podmínek. „Pejsci, kterých se ujmeme, končí v takzvané dočasné náhradní péči. V praxi to znamená, že buďto já, nebo jiní členové sdružení či dobrovolníci je ubytujeme u sebe doma. Naše sdružení se postará nejen kompletně o krmivo pro daného pejska, ale také o jeho kompletní veterinární vyšetření," nastínila formu pomoci Soňa Kafková, s tím, že sdružení se dále stará o inzerování pejska a hledání jeho nového domova.

Na otázku, jak dlouho se psi v dočasné náhradní péči zdrží a zda se sdružení podaří vždy najít nového páníčka, odpověděla s radostí v hlase. „Páníček se najde vždycky. Hodně se stává, že pejsek dočasným pečovatelům přiroste k srdci a zůstane u nich. A pokud ne, někdy se u nich zdrží jen pár dní, jindy třeba dva měsíce, ale nový domov se zatím podařilo najít všem."

Stejně jako útulky, i tito mladí lidé bojují s finančními prostředky a počty členů. „V tuto chvíli je nás ve sdružení zatím jen šest, k tomu ještě pár dalších dobrovolníků. Chtěla jsem proto touto formou požádat, zda by se nenašli lidé, kteří by chtěli opuštěným pejskům pomoci a rozšířili naše řady," řekla předsedkyně sdružení s tím, že pokud by se takoví lidé našli, nemají váhat a buďto přímo Soňu Kafkovou nebo občanské sdružení kontaktovat na adrese: pomocpsumnovojicinsko@seznam.cz.

„Jak jsem již říkala, veterinární náklady a krmivo uhradíme a nezkušeným se vším pomůžeme a poradíme," dodala na závěr Soňa Kafková.