Situace není nijak růžová, neboť s nárůstem nezaměstnaných aktuálně klesá počet volných míst. Pro více než osm tisíc (8192) lidí, evidovaných k poslednímu dni loňského roku na úřadu práce, je k dispozici jen něco málo přes dvě stě pozic (225). Jedna tak připadá na 36 uchazečů.

„Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání roste v Moravskoslezském kraji již čtvrtý měsíc," sdělila Yvona Jungová, ředitelka krajské pobočky úřadu práce v Ostravě. „Největší nárůst nezaměstnanosti byl zaznamenán v okresech Bruntál a Opava," doplnila. Novojičínsko (9,7%) má v kraji, po Frýdecko-Místecku (9,3%), nejnižší míru nezaměstnanosti, jež pouze v těchto regionech severovýchodní části republiky nepřeskočila hranici deseti procent. Přesto v našem okrese jen během měsíce povyskočila o jedno procento. Z detailnějšího pohledu vyplývá, že s prací to mají lidé nejtěžší na Odersku a Bílovecku, naopak nejlépe na tom jsou v Novém Jičíně a jeho okolí, a také v Kopřivnici.

Málo míst

„Uplatnění v zaměstnání našlo v prosinci 244 vyřazených uchazečů, což je o 58 méně než ve stejném období předešlého roku," stojí v čerstvé zprávě úřadu práce. Z nabídek si nezaměstnaní příliš vybírat nemohou. Firmy hledají především svářeče, seřizovače, operátory, číšníky, servírky, obchodní zástupce, pracovníky ostrahy nebo kuchaře.

Skokový růst nezaměstnanosti je výsledkem několika aspektů, jako je například nedostatek zakázek pro stavební firmy a zimní období, a tedy rapidní útlum sezonních prací. Nejméně lidí bylo loni na Novojičínsku bez práce v červnu, kdy nezaměstnanost spadla na osm procent. Od září však stále stoupá, až na, za poslední rok rekordní, prosincovou hodnotu. Zatímco před rokem v lednu obsahoval seznam volných míst přes 450 pozic, teď jich je na trhu práce k mání sotva polovina. Zlepšení by snad mohlo nastat na jaře, kdy odstartuje poptávka po sezonních pracovnících.