Pomoci starým lidem zvládat jejich osamění, podpořit jejich sebevědomí a chuť do života. Tak by se daly stručně shrnout primární cíle nové sociální služby na území Nového Jičína, při které budou dobrovolníci docházet do domácností seniorů.

Zájemci nebudou za službu nic platit. Dobrovolný společník může seniorovi číst, hrát s ním deskové hry, může ho doprovodit k lékaři, do divadla nebo na procházku, v žádném případě ale nesupluje péči a pomoc poskytovanou sociálními službami.

„Ze zkušenosti víme, že starý a osamělý člověk si chce často jen popovídat. Sociální pracovníci města ani pečovatelská služba to při svém vytížení časově nezvládají. Proto jsme ve spolupráci s ADROU oslovili dobrovolníky, kteří by se nezištně seniorům věnovali," uvedla Daniela Susíková z odboru sociálních věcí.

Známá humanitární organizace má na starost výběr i následné školení zájemců. „Je dobré, když je adeptovi na tuto službu nad 40 let věku, ideálně funguje vazba aktivní senior k osamělému seniorovi," sdělila pracovnice ADRY Lenka Praus s tím, že dobrovolník by měl docházet do domácnosti osamělého člověka minimálně jednou týdně.

Sociální pracovníci zase vědí, který senior by novou službu přivítal. „Protože do řady domácností docházíme, jsme schopni posoudit podněty ze strany veřejnosti, blízkých osob nebo od samotného seniora a zprostředkovat kontakt na dobrovolníka z ADRY. Na začátku zařadíme do projektu asi deset seniorů," dodala Daniela Susíková.

Dobrovolníci nemají v žádném případě na starost úklid bytu, přípravu jídla, natož podávaní léků nebo pomoc při hygieně. „Je to podpora pro lidi, kteří zvládnou samostatný život doma, ale pro nedostatek kontaktů nebo z obavy z cizího prostředí již neopouštějí své domovy. Dobrovolník si se seniorem popovídá, vypije čaj, mohou si spolu zajít do kavárny, na výstavu nebo jen na procházku," objasňuje Lenka Praus.

Dobrovolníci již léta působí také na oddělení následné péče v Bílovecké nemocnici. Dobrovolnická činnost v nemocnici začala už v lednu 2007. Dobrovolníci se snaží pacienty odpoutat od jejich nemoci, zkrátit jim dlouhou chvíli, ale také jim čtou a berou je na procházky.

Snaží se totiž do nemocnice vnést více lidského kontaktu. Dobrovolníci docházejí také do Nemocnice Nový Jičín, a to na oddělení onkologické, neurologické, plicní a na internu. Dobrovolníci pravidelně navštěvují také domovy pro seniory či domovy pro osoby se zdravotním postižením, chodí například do domova Duha v Novém Jičíně, domova Hortenzie ve Frenštátě pod Radhoštěm nebo do chráněných bydlení v Kopřivnici, Sedlnicích a v Kopřivnici.