Objevil se loni začátkem srpna ve Fulneku v prodejně, kde právě byla Helena Blahetová. Ta se na snědého muže, který vstoupil asi hodinu před „zavíračkou" zprvu dívala podezřívavě. „Mluvil francouzsky a pořád ukazoval doklady," vzpomínala Helena Blahetová, která se nakonec s mužem, jehož jméno zní Serge Moraw, dala do řeči. „Říkal, že ho poprosil tatínek, který je hodně nemocný, aby zajel do Vrchů a vyfotil statek, ve kterém kdysi žil s rodiči," pokračovala Helena Blahetová.

Podle informací starostky Vrchů Jiřiny Pešlové byla rodina Moraw(ů) asi nejvýznamnější rodinou v tehdy německé obci, a to po dobu minimálně tří set let. Podle dochovaných údajů byl Johann Georg Moraw 1857 zvolen starostou Vrchů a tento úřad vykonával nepřetržitě 43 let. „Po druhé světové válce byly členové rodiny Morawů odsunuti, jako většina Němců, a s nimi i tehdy asi šestiletý tatínek toho Serge Morawa," zmínila se starostka Jiřina Pešlová s tím, že zmíněný tatínek už se do Vrchů nikdy nepodíval.

„Oni odešli k Mnichovu, byla tenkrát hrozná bída, navíc ani pořádně neuměli německy, tak se sebrali a odešli do Francie. Ten otec, pokud ještě žije, neboť byl hodně nemocný, bydlí v Marseille," poznamenala Helena Blahetová a dodala, že asi pětačtyřicetiletý Serge žije v Portoriku, bývalé francouzské kolonii, kde se živí jako klempíř. „Byla jsem z toho hodně vykulená, že někdo se na druhém konci světa jen tak sebere a jede do Čech a myslí si, že se tady v pohodě domluví," podotkla Helena Blahetová, která Serge Morawovi zajistila setkání se starostkou obce Vrchy.

U setkání byla tlumočnice, a tak se starostka dozvěděla celou podstatu příběhu. „Ten otec nevěděl, jak dlouho ještě bude žít, a tak ho poprosil, aby se šel podívat, jestli vůbec ještě stojí statek, ve kterém kdysi žil a chtěl po něm, aby zaplatil hrobové místo, kde jsou pochovaní jeho předci," uvedla Jiřina Pešlová.

Z Porotrika doputoval až do Vrchů

Serge Moraw tak po návštěvě otce ve Francii odletěl do Itálie, a odtud do Maďarska, kde trávil dovolenou v termálních lázních. Tam si pak půjčil automobil a vyrazil do Vrchů. Když později mířil na místní hřbitov, netušil, jaké jej tam čeká překvapení. Naproti zmíněnému hrobu totiž stojí hrobka jeho rodu s mnoha vyrytými jmény v boční kamenné stěně. U zřejmě prvního vytesaného záznamu o úmrtí člena Familie Moraw je letopočet 1624. To, že mají ve Vrchách pořádný kus historie, si místní naplno uvědomili až nedávno, přestože se obec o hrobku stará a nechala na ni udělat i novou pamětní desku.

„Ve škole v Březové, kam chodí syn, dostali žáci od učitele z dějepisu domácí úkol – měli projít hřbitovy v obcích, kde bydlí a měli se podívat, ze kterého roku tam byl nejstarší náhrobek. A ty Vrchy jednoznačně vyhrály. Přiznám se, že od té doby to trochu sleduji a málokde jsem neviděla tak starý náhrobek," sdělila Andrea Jahnová, archivářka ze Zemského archivu v Opavě, která svůj poznatek sdělila také starostce Vrchů Jiřině Pešlové. Andrea Jahnová si myslí, že hrobka je zřejmě nejstarší dochovaná věc ve Vrchách. Například současný kostel sv. Jiří nese datum vzniku v roce 1794.

„Ten Serge Moraw byl z toho úplně nadšený. A vlastně to všechno byly jen souhry náhod. My jsme si uvědomili, jakou historickou věc tady máme. A on, aniž by to tušil i ten jeho otec, tady nalezl téměř čtyři sta let starou připomínku svých předků. Bylo to moc příjemné a zároveň mě to hluboce zasáhlo," uzavřela starostka Vrchů Jiřína Pešlová.