Od nědělního odpoledne do pondělního rána moravskoslezští hasiči vyjížděli k sedmi desítkám událostí, a to zejména v Ostravě a okolí, a také na Novojičínsku.

Nejvíce hasiče zaměstnaly popadané stromy na silnice a dráty elektrického napětí, na několika místech také odčerpávali vodu.

"Na některých místech hasiči provizorně zpevňovali plechové střešní krytiny a třeba čistili ucpané okapové svody," uvedl v pondělí ráno mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Doplnil také, že hasiči se nezastavili ani v noci na pondělí.

Například od nedělní noci až dosud nepřetržitě čerpají obsah plné studny ve výrobní hale ve Frýdku-Místku v Křižíkově ulici. Společně s jednotkou profesionálních hasičů z Frýdku-Místku zde zasahují také dobrovolní hasiči z Frýdku.

"Je předpoklad, že do terénu budou během pondělí vyjíždět další jednotky hasičů, protože s pondělním rozbřeskem budou občané nacházet další následky nedělního nepříznivého počasí, především další popadané stromy a silné větve," dodal Kůdela.

Stržená střecha

Silný vítr páchal v neděli škody například v Kujavách na Novojičínsku, kde odnesl střechu rodinného domu. Ta skončila až v nedalekém potoku.

„Profesionální hasiči budou dům po dohodě se statikem stabilizovat a přijedou také kolegové ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Ostrava-Zábřeh," informoval ještě v neděli v podvečer mluvčí Kůdela s tím, že hasiči vyjížděli také do Oder. Tam naopak spadl strom na střechu garáže, přičemž řešit museli i výpadek elektrické energie v tamní nemocnici.

Ve Vratimově museli hasiči odřezávat strom, který spadl na elektrické dráty vysokého napětí a začal hořet. Podle dostupných informací se všechny okolnosti obešly bez zranění.

Ivana Reková