Jeden z prvních ohňostrojů pořádaných obcí nebo městem byl v Kujavách. Na plácku naproti obecního úřadu se sešlo několik desítek lidí, kdo měl chuť, mohl si dát svařené víno nebo čaj. „Hodně štěstí! Málo práce, hodně peněz," ozývala se přání z hloučků.

„Ohňostroj tady děláváme už dlouho. Dělá se to odpoledne kvůli dětem," poznamenala starostka Kujav Petra Vojkůvková, jejíž hlas z amplionu popřál všem obyvatelům obce v příštím roce to nejlepší, zakrátko nato se nad Kujavami rozzářila první světla.

Mnohem více se obloha rozzářila po půlnoci, z reakcí obyvatel na Frenštátsku nebo na Odersku je ale pravděpodobné, že letos bylo „soukromých ohňostrojů" znatelně méně než v předešlých letech.

S tím koresponduje i výčet zásahů hasičů, kteří vyjížděli zhruba čtvrt hodiny po půlnoci k požáru porostu v Jerlochovicích, místní části Fulneku, potom už měli minimálně do 9 hodin dopoledne klid, podobně jako v předvečer silvestrovských oslav, kdy pouze kolem půl sedmé na požádání otevírali uzavřené prostory v Novém Jičíně, krátce nato hořely saze v komíně v domě v Hůrce, místní části Jeseníku nad Odrou.

Žádné větší problémy při silvestrovských oslavách nezaznamenali ani policisté. „Neměli jsme žádný trestný čin, policisté zasahovali pouze kvůli nějakým strkanicím a neshodám, většinou pod vlivem alkoholu. Nezaznamenali ani dopravní nehodu," uvedl pro Novojičínský deník novojičínský okresní policejní mluvčí Petr Gřes.

Nic mimořádného se nedělo ani v nemocnicích. Záchranáři neevidovali žádný velmi vážný úraz a klid měli také lékaři na porodním oddělení novojičínské nemocnice. „V Nemocnici Nový Jičín se první děťátko letošního roku zatím nenarodilo a v nejbližších hodinách se zde ani žádná maminka k porodu nechystá," sdělila Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel.