Nový přístroj funguje podobně jako skener. Pomocí takzvaného mapování pořídí snímky celého těla a fotografie uloží. Při opakované návštěvě pacient podstoupí stejnou proceduru a dermatoskop následně fotografie ze všech vyšetření srovná a je schopný odhalit útvary, které se změnily, nebo které vznikly na těle nově.

VČASNÉ ODHALENÍ

„Nový přístroj je určen k diagnostice všech pigmentových a kožních změn, které není snadné pozorovat pouhým okem. Pomocí dermatoskopu můžeme včas diagnostikovat a zahájit léčbu maligního melanomu," říká lékařka kožního oddělení Radana Dwayebová s tím, že nový přístroj nahradil starší typ, jenž v nemocnici používali od roku 2012.

MATYÁŠ KOZEL, Životice u Nového Jičína, nar. 15. 5. 2017, 51cm, 3,91 kg, Nemocnice Nový Jičín.
Vaše miminka - noví občánci našeho okresu

Kožní melanom je jedno z nejrizikovějších nádorových onemocnění. Současná medicína si s ním ale při včasném odhalení dokáže v naprosté většině případů poradit.

„Pomocí moderního přístroje dokážeme přehledně zmapovat znaménka celého těla a zároveň pořídit detailní fotografie, které mohou postupně hodnotit v čase a sledovat tak na těle pacienta nebezpečné kožní změny," doplnila lékařka.

POČET NÁDORŮ STOUPÁ

Jak upozorňuje mluvčí nemocnice Radka Miloševská, maligní melanom, který se může vyvíjet kdekoliv na kůži, je zhoubný nádor s nejrychlejším vzrůstem výskytu na světě.

„Trend výskytu onemocnění kůže je stoupající v České republice i celosvětově. Prevence tak hraje zásadní roli, díky ní odhalíme více nádorových onemocnění v počátečních stadiích, která jsou velmi dobře léčitelná," vysvětluje dále doktorka Dwayebová a dodává, že nádory kůže patří mezi nejagresivnější.

Melanom se může vyvíjet kdekoliv na kůži, včetně oblasti dlaní i chodidel. „V jeho diagnostice nám pomáhá právě dermatoskop. Uplatnění najde zejména u pacientů s mnohačetnými pigmentovými projevy," sdělila lékařka s tím, že měsíčně pomocí dermatoskopu vyšetří zhruba 50 pacientů z Nového Jičína a okolí, a to včetně dětí.

Bílovecká nemocnice. Ilustrační foto.
Ambulance umí léčit chronické rány

DETAILNĚJŠÍ VYŠETŘENÍ

Nový digitální dermatoskop odvede na kožním oddělení více práce, než jeho předchůdce. Kůži dokáže zmapovat mnohem detailněji.

„Fotografie uchová a při kontrole přístroj porovnáním snímků odhalí nové útvary a upozorní i na ty, které se změnily. To přináší velkou úsporu času a usnadní vyšetření zvláště u pacientů s velkým množstvím novotvarů. Proto je třeba, aby lidé chodili na kontrolu pravidelně," doplnila Radana Dwayebová.

Rakovina kůže se v současnosti v některých evropských zemích stává nejčastějším typem rakoviny zejména pak u mladých žen. Na vzrůstajícím počtu onemocnění se podílí celá řada faktorů jako je fototyp kůže, snižování tloušťky ozónové vrstvy nad Evropou nebo třeba vztah k opalování.

„Vyšetření s pomocí digitálního dermatoskopu je hrazeno zdravotními pojišťovnami, se kterými má Nemocnice Nový Jičín uzavřeny smlouvy. Nepojištění klienti si vyšetření hradí sami dle platného ceníku. Na vyšetření do kožní ambulance Nemocnice Nový Jičín je nutné se předem objednat buď osobně, nebo telefonicky na čísle 556 773 538," připomněla na závěr mluvčí nemocnice.

V Základní škole Františka Palackého v Hodslavicích si připomněli historii.
V Hodslavicích si připomněli minulost