Základní umělecká škola ve Frenštátě pod Radhoštěm se změnila téměř před očima. Po necelém tři čtvrtě roce stavebních prací se ze staré, nevyhovující budovy stal objekt, který mohou ostatní novojičínská města Frenštátu závidět.

Škola, kterou její ředitel po náročné rekonstrukci slavnostně představil vedení města a hostům ve středu 11. ledna, dostala nejen novou fasádu a okna, ale dokonce celé jedno nové podlaží. „Realizace projektu Středisko uměleckého celoživotního vzdělávání Frenštát pod Radhoštěm přinesla mnohé. Jednak se díky tomu zrekonstruovala škola, tedy původní budova, nyní jsou tam nové odpady, nové rozvody vody, sociální zařízení, nové podlahy a okna, a jednak, a co je nejdůležitější, se dostavělo nové patro. Nahoře tak máme tři zbrusu nové učebny,“ uvedl ředitel ZUŠ Vladimír Vondráček.

Kromě toho, že se škola rozrostla o moderní taneční sál, prostorný výtvarný ateliér a učebnu určenou pro výuku hudebních oborů, stala se také bezbariérovou. „Ve škole nám přibyl výtah, bezbariérový vstup do něj a také sociální zařízení pro invalidní lidi. Celá škola je tak, kromě sklepů, kde to jednoduše vyřešit nešlo, těmto lidem přizpůsobena,“ potvrdil Vondráček.

Rekonstrukce umělecké školy byla nejen finančně nákladná, ale také obtížná. „Ze stavbařského hlediska to byla asi jedna z nejkomplikovanějších staveb, kterou jsme doposud dělali. Jednalo se totiž o nadstavbu, přístavbu, stavební úpravy a dokonce ještě dva typy konstrukcí. Z tohoto hlediska to bylo opravdu složité. O to víc jsme ale nyní rádi, že se vše, i přes komplikace, podařilo,“ nechal se slyšet přítomný zástupce firmy Nosta, která rekonstrukci prováděla.

Slavnostního otevření a představení zrekonstruovaného objektu se ve středu 11. ledna zúčastnili také zástupci vedení města, v čele se starostkou Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňkou Leščišinovou. Ta byla s výsledkem stavebních prací velmi spokojená. „Jsem vždy ráda, když se mohu zúčastnit otevření zmodernizovaného objektu, který bude sloužit k potřebám školství, výchovy a vzdělávání ve městě. V období posledních dvou let jsme se u takové příležitosti sešli již podruhé. Před dvěma lety jsme předávali novou, krásnou, téměř po celé republice oceňovanou, školku Školská, dnes je to základní umělecká škola, která se mi velmi líbí,“ uvedla starostka. Spokojený výraz ve tváři měl i ředitel umělecké školy Vondráček: „Všichni, kdo sem přijdou, jak rodiče, tak děti, jsou nadšení. Velmi pozitivně vnímají změny, které se tady za těch několik měsíců udály, a já doufám, že to tak bude i dál.“