Ti budou na svém prvním jednání po prázdninách hlasovat o tom, zda dojde mezi radnicí a krajským úřadem ke směně. Nový Jičín přenechá darem přes cestu se nacházející objekt Mendelovy střední školy, za což dostane celý hotel Praha plus další pozemek o výměře bezmála 12 tisíc metrů čtverečních v katastru města. „Nechceme o to přijít, protože do budoucna bychom už Prahu nemuseli získat," řekl Deníku starosta města Jaroslav Dvořák, který tak narážel na fakt, že kolem hotelu, sídlícího v Novém Jičíně v ulici Lidické, kroužil vážný zájemce.

Novojičínští zastupitelé napříč politickým spektrem na svém posledním zasedání vyjádřili souhlasné stanovisko se záměrem V současné době jsou kavárna i hotel mimo provoz. přijmout zdarma hotel výměnou za objekty Mendelovy střední školy.

Na září vedení města pro ně připravuje seminář, kde budou podrobně s problematikou seznámeni, a o pár dnů později dojde na samotné hlasování. S ukončením činnosti střediska praktického vyučování v hotelu Praha se stala nemovitost pro kraj nepotřebnou. „Jako protihodnotu chce kraj získat nemovitosti v areálu Mendelovy střední školy, které v současné době využívá příspěvková organizace kraje," sdělila mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková.

Provozování hotelu bylo pro kraj ztrátové. Jen loni zde vyčíslil ztrátu přes milion korun, stejný defi cit se vytvořil za první pololetí roku letošního. „Provozní náklady jsou vysoké, především náklady na vytápění tvoří významnou položku v nákladové kalkulaci," přiznala Vlčková. Energetickou nákladnost by měla vyřešit rekonstrukce hotelu, která je nutná. Starosta má na starost studii s nákladem oprav přes 120 milionů, která na radnici leží již osm let. V případě, že bude hotel převeden na město, chce ji Jaroslav Dvořák oprášit a aktualizovat. „Samozřejmě se musíme dostat na nějakou rozumnou cenu. Budeme hledat dotaci," podotkl starosta s tím, že radnice má zájem Prahu vlastnit, ale dále ji chce pronajímat. Nového provozovatele vybere kraj, pravděpodobně na jeden rok, který by pak přešel na město. „Nemůžu prozradit, o koho jde, protože to ještě není dojednáno. Abychom nebyli ztratní a nedošlo k uzavření, tak by od července měl být nový nájemce," řekl Dvořák, který by již v příštím roce rád v hotelu viděl rekonstrukční práce. „Určitě bychom z toho chtěli udělat kulturní, společenské a kongresové centrum," dodal. Nový nájemce v hotelu Praha zřejmě otevře pouze kavárnu a hotel bude prozatím zavřený.

Za to však chce získat od města nemovitosti Mendelovy střední školy, která sídlí v centru jen o pár metrů dále na dohled od hotelu.Novojičínská radnice tak s největší pravděpodobností získá od letošního října do svého vlastnictví nejznámější místní hotel. Naopak přijde o rozsáhlé objekty střední školy, na které však město také doplácelo. Příjem z nájmu činil přes 800 tisíc korun, ten však dlouhodobě nepokrýval náklady na opravy a rekonstrukci nemovitostí.