Oderskou církevní školu provázely malé oslavy velkého výročí po celý právě skončený školní rok. Tamní Střední pedagogická a Střední zdravotnická škola svaté Anežky České totiž slavila 155. výročí založení školy a rovněž také 25. výročí znovuzaložení školy.

„Výroční rok jsme zahájili velkou cestou školního sboru Datio do Estonska a tento výjimečný školní rok jsme zakončili v posledním červnovém týdnu třídenní oslavou," uvedla ředitelka školy Pavla Hostašová.

SPOLEČNÁ OSLAVA

Oslavy se nesly v duchu zahradní slavnosti, i když se pro nepřízeň počasí konaly v tělocvičně školy. V bohatém programu vystoupila školní kapela, kterou doplnila hostující saxofonistka a bývalá rodilá mluvčí Jaclyn Jirac z Iowy, jež ve škole nějakou dobu působila.

Představil se také školní kroužek divadelní improvizace, který letos slavil své desetileté výročí, a program uzavřel koncert Beaty Boczek. Program vyvrcholil sváteční noční mší svatou v kostele svatého Bartoloměje v Odrách s otcem Zdenko Vavrem.

„Noc ve škole a nocleh ve třídách byl také jedním z dárků pro naše studenty, s vírou, že i tento zážitek přispěje k upevnění dobrých vztahů a pocitu sounáležitosti se školou. Nový den pokračoval společnou snídaní a posléze krájením slavnostního dortu a přípravou na akademii a koncert školního sboru, která slavnost uzavírala," doplnila Pavla Hostašová s tím, že škola také slavnostně převzala nový školní almanach s ohlédnutím za předchozími pěti lety.

Důležité milníky

* Poprvé byla škola slavnostně otevřena 1. dubna 1861 a prvními učitelkami byly řeholní sestry.
* Škola však byla 1. března 1939 přechodně zrušena a sestry musely z Oder odejít.
* Po válce škola opět krátce fungovala, aby byla 17. května 1951 na delší dobu opět zrušena.
* Znovuotevření se škola dočkala až 1. září 1991.