Po prázdninách, které jsou letos o dva dny delší, protože 1. září připadá na sobotu, se děti v pondělí konečně vydají do školy. Prvňáčci se těší hodně, ostatní možná trochu méně. Vedení základních škol však pro své žáky připravilo přes prázdniny spoustu novinek, které děti i rodiče určitě ocení.

Mezi nejčastější změny ve školách patří rekonstrukce. „Došlo k rekonstrukci elektroinstalace v tělocvičně. Také jsme modernizovali jednotlivé třídy, kam jsme pořídili nové interaktivní tabule," řekla ředitelka ZŠ Tyršova 913 ve Frenštátě pod Radhoštěm Zdeňka Murasová.

Na novou tělocvičnu a nejen na ni se mohou těšit také děti v Suchdole nad Odrou. „Máme pro žáky připravenou částečně rekonstruovanou tělocvičnu a nové tabule ve všech třídách. Opravili jsme také některé venkovní prostory, jako hřiště nebo letní učebnu. Částečně jsme školu vybavili novým nábytkem," popsal změny ředitel suchdolské základní školy Tomáš Vindiš.

Údržbu potřebuje i počítačová síť

Dělníci obnovili některé třídy i v základní škole ve Fulneku. „Rekonstruovali jsme učebnu fyziky a chemie, vybavili jsme ji novým nábytkem a novými přístroji," uvedla ředitelka Vilma Klevarová.

Protože technika jde stále dopředu a schopnost ovládat počítač je v dnešní době základní dovedností, frenštátská ZŠ Tyršova se pustila také do rekonstrukce počítačové sítě. „Zajistili jsme výměnu školního serveru a modernizaci počítačové sítě," podotkla ředitelka Murasová.

Vedení některých škol navíc připravilo pro děti na další školní rok spoustu akcí. „Dali jsme dohromady nějaké projekty, například Den pro zdraví, Den s Ámosem, Den Země nebo Jablkovou party," popsala Vilma Klevarová.

Školy své rekonstrukce financují převážně ze šablon, jež získaly od Evropského sociálního fondu. Evropská unie začala poskytovat peníze v roce 2010. „Po prázdninové rekonstrukci budeme nakupovat také nové pomůcky do fyziky, chemie a přírodopisu. Na financování těchto věcí používáme peníze ze šablon evropského fondu," uvedla ředitelka Vilma Klevarová z Fulneku.

Zatímco většina škol už nějakou dobu peníze z Evropského sociálního fondu využívá, ZŠ v Bílovci se do projektu teprve chystá.

„V letošním roce neděláme žádné rekonstrukce. Hodně jsme opravovali v loňském roce, kdy jsme dostali devítimilionovou dotaci na modernizaci. Teď se chceme zapojit do projektu Evropské unie. Peníze použijeme hlavně na zdokonalení moderních tříd, kterých máme na škole několik, a na zkvalitnění výuky jazyků," vysvětlila ředitelka bílovecké školy Hana Bajnárková.

Přestože se v posledních letech mluví o úbytku dětí, většina škol si na nedostatek žáků stěžovat nemůže.

„Úbytek nepociťujeme, právě naopak. Zůstáváme na stejné úrovni nebo máme žáků o jednoho či dva více," dodala Hana Bajnárková.

Stejnou zkušenost má také základní škola v Suchdole nad Odrou nebo ZŠ Tyršova ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Jediná škola, která se potýká s úbytkem dětí, je ZŠ ve Fulneku.

„V posledních letech u nás žáků ubývá. Na základní škole to není tak rapidní, ale máme pod sebou ještě bývalou zvláštní školu, kde nám jdou počty žáků hodně dolů," popsala Vilma Klevarová.

EVA ŘEHÁKOVÁ