Jeden z kulturních vrcholů letošního roku právě nastal. Město Nový Jičín slaví 700 let od své první písemné zmínky. Velkolepé oslavy odstartují na Masarykově náměstí již v 9 hodin ráno. O zábavu bude postaráno také v přilehlých uličkách města, zábavný program bude totiž probíhat na téměř dvou desítkách míst ve městě.

Novým Jičínem bude třeba zdarma projíždět historický autobus s průvodcem. „Zájemci se kromě dějepisných dat dozvědí i spoustu zajímavostí o osobnostech města, o architektuře staveb i o původu pojmenování některých ulic," informovala Marie Machková, tisková mluvčí města, s tím, že zastávka autobusu je na křižovatce ulic Tyršova a Divadelní. Na jízdu městem bude autobus vyrážet každou půlhodinu, a to v době od 9 do 16.30 hodin. Od 12 do 13 hodin je však třeba počítat s pauzou.

Autobus udělá nejprve malý okruh z Tyršovy ulice přes Slovanskou, Jiráskovu a Divadelní, pak zamíří na větší okruh, ulici Generála Hlaďo, Sokolovskou a Štefánkovu, a opět se vrátí na Tyršovu ulici. „Na naší projížďce se cestující například dozvědí, po kom je pojmenovaná ulice Jiráskova, která vila je považována za nejhezčí, kde stával sirotčinec nebo mlýn, ale třeba i to, že tady vyrůstal, v zemské polepšovně pro zanedbanou mládež, masový vrah a postrach Moravy Martin Lecián," uvedla průvodkyně Karolína Volková.

Návštěvníci v pořadí již dvacáté slavnosti města se dále mohou těšit na slavnostní průvody, křest známky, ale také na různá hudební i sportovní vystoupení. Jedním z vrcholů slavnostního dne bude ve 20 hodin koncert Lucie Bílé a chybět nebude ani tradiční ohňostroj nebo čím dál populárnější videomapping (projekce ve volném prostoru na fasády domů připomínající sekvence filmu, ve kterém se prolíná reálná kulisa s virtuálním dějem – pozn. red.).

A protože se letošní slavnost odehrává hned na několika místech, přichystalo město pro návštěvníky také interaktivní mapu s programem a všemi důležitými informacemi. V tištěné podobě ji zájemci dostanou v infostanu na náměstí nebo v informačním centru. „Naše interaktivní mapa zachycuje všechny lokality, ve kterých se bude něco dít, koncertní pódia, návštěvnické centrum, kino, farní kostel, Žerotínský zámek s nádvořími, radnici, Skalky, divadlo a další. Každá část města je označena číselnou ikonou, která se rozbalí a ukáže konkrétní program v tom daném místě," vysvětlil na závěr Jiří Macíček z městského kulturního střediska.